новини детски

Начало | новини детски | Решено е: учениците ще бъдат в класните стаи през септември

Решено е: учениците ще бъдат в класните стаи през септември

Аз детето | 2020-08-17

Решено е: учениците ще бъдат в класните стаи през септември

Европейските страни стартират учебната година присъствено, това е и решението за България, и е окончателно, следващата година ще е трудна за всички, коментира пред НоваТВ министърът на образованието Красимир Вълчев. „Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда. Допълнение към тази стратегия е, че вътре в паралелките не може да има дистанция, но можем да приложим разделяне между класовете, – по примера на детските градини, които са отворени още от май“, поясни той. „Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда“, обясни министърът. При случай на заразен с COVID-19 ученик ще се изолира само неговата паралелка. Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи.

За най-малките ученици ще е най-трудно обучението в електронна среда, защото трябва да усвояват определени навици. Предвиждат се допълнителни присъствени часове, ако децата отсъстват. Много ще е трудно да организираме т. нар. сепаратизация на паралелките, защото децата се смесват. Ние ще дадем препоръки на всяко училище – ще поискаме децата да са колкото може по-малко в коридорите и да са повече навън. Носенето на маски в коридорите обаче е предпоставка да не се затваря цялото училище, обясни министърът. През март и април закупихме компютри, които раздадохме на училищата за обезпечаване на учителите, Предстои да се закупят още, но няма да успеем за началото на учебната година. Така или иначе нямаше учители, които да не бяха обезпечени с електронни устройства и се справиха успешно и през изминалата година.

Относно родителската общност, 90% от родителите искат присъствено обучение. Затова Синдикатът „Образование“ и българските учители категорично заявяват, че съобразно обстановката и в полза на учениците, няма да приемат друг вариант за провеждане на учебния процес, освен присъствен. В позицията на синдикатите се уточнява, че много важно е българските родители и общество да знаят, че всяка мярка, задължителна или препоръчителна, е свързана с финансов ресурс, който училищата и детските градини обикновено нямат.

От синдиката информират, че за подготовката за правилата за работа на образователните институции учителите трябва да знаят някои важни решения, като това кога ще се карантинира ученически клас, ще се правят ли PCR тестове на учениците и на учителите и др. „Предстои финализиране на работата на групата в МОН и следва изграждането на екшън плановете в образователните институции, като последните вече работят за това“, посочват от синдиката. „Нека приемем, че училищната среда ще бъде възможно най-сигурната среда, в сравнение с останалите обществени места, на които сега се намират нашите деца. Нека подходим с доверие и разум към важните решения и препоръки на МОН и МЗ, за да сме готови за една, макар и различна, но успешна и спокойна учебна година“, се казва още в позицията на синдикатите.

* * *
МОН пусна национална е-библиотека в помощ на учителите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град