зоокът

Начало | зоокът | Пролетта иде! Първият щъркел вече дойде!

Пролетта иде! Първият щъркел вече дойде!

Аз детето | 2019-02-28

Пролетта иде! Първият щъркел вече дойде!

Първите щъркели пристигнаха у нас, за да предвестят предстоящата пролет. Още преди няколко дни в село Подкрепа, област Хасково, щъркел кацна на гнездото до местната църква. Вярващи са хората в нашето село, затова тук идва първият щъркел“, коментира Величка Кирева появата на птицата. „Всяка година първият щъркел каца на това гнездо, но тази година много подрани“, споделя Нела Канева. Хората смятат, че ранната му поява предвещава плодородна година. Миналата година и в петте гнезда са дошли щъркели и са имали по две рожби, разказват жителите на Подкрепа.

В Брацигово също долетял щъркел, който кацнал в гнездото върху камбанарията на храма „Свети Йоан Предтеча“, висок 35 метра. Жителите на града вече се поздравяват с „Честита пролет“ и споделят снимки на птицата в социалните мрежи. Предполага се, че щъркелът е мъжки, защото обикновено те пристигат първи, за да подготвят гнездата. Никой в селото не е очаквал щъркела толкова рано. Обичайно птиците се завръщат около средата или края на март. Местните хора се шегуват, че няма нужда да слагат мартеници, тъй като поверието сочи, че когато се върнат щъркелите те се махат.

Щъркелите летят към местата за гнездене в периода от януари до април. В България пристигат в началото на март, за да отгледат своето потомство. Това правят още и в Северна Африка и Централна Азия, както и останалата част от Европа. Смятат, че само тези региони са достатъчно добри за малките им. Докато в Африка, Западна Индия и Арабския полуостров те отиват вече с порасналите си деца, за да избягат от студения климат и след това всичко се повтаря. Общото разстояние, което изминават по време на миграция, е от 2000 до 10 500 км и го преминават за около четири седмици.

Снимка: БТА



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град