За родители

Начало | За родители | Преди лятото да свърши – отидете на семейна разходка в планината

Преди лятото да свърши – отидете на семейна разходка в планината

Аз детето | 2020-08-30

Преди лятото да свърши – отидете на семейна разходка в планината

Сещате ли се коя е тази активност, която ще накара сърцето ви да бие малко по-бързо (но не чак толкова, че да се изморите много), ще занимае децата ви с нещо различно, не струва почти нищо, не включва екрани и осигурява спокойно бягство от пълните с тълпи паркове и други подобни места? Разходка в планината разбира се! Тази дейност е перфектна дори и за семействата, които не си падат чак толкова много по спорта, но все пак искат да се раздвижват! Една семейна разходка в планината осигурява на цялото семейство чист въздух, спокойствие, весело време прекарано заедно и незабравими спомени. Най-хубавото от всичко е, че у нас планини има колкото искаш! В почти всички големи и малки градове се стига до планината само за 1-2 часа път с кола, а в София дори има обществен транспорт!

Така че преди работата и училището отново да завъртят семейството ви в натовареното ежедневие, защо не си направите разходка до близката планина? Има много причини, които ще ви докажат, че трябва да го направите, но ето някои от най-важните!

Приятна разходка или приключение

Ходенето на планина не означава непременно дълги преходи и катерене на върхове. Може да е просто една приятна разходка! За децата дори и тя ще си е цяло приключение! Ще видят природата, ще чуят песните на различни птички, а може дори и да ги видите, ще наберат малко цветя или дори билки, ще поседнете на тревата за по един сандвич... Всичко това е едно интересно и необичайно приключение, особено за децата в големите градове, които често са заобиколени само от сгради и бетон.

Стъпка към здравословен живот

Може да си мислите, че ходенето по алеите в парка, или пред блока и в планината си е все едно и също ходене, но не е така! В планината е много по-здравословно, не само заради чистия въздух, но и защото това, което се случва с мускулите, ставите и сърцето ви по време на тези дейности, е толкова различно, колкото и местата на които се случва. Можете да се разхождате по равната алея в парка, но тялото ви и това на детето все едно са на автопилот. А ходенето в планината, по леко неравните пътеки сред истинската природа ускорява сърдечните и метаболитните ви процеси, като кара калориите да изгарят по-бързо и разбира се да ставате по-здрави. И тъй като премествате теглото си и балансирате тялото си, за да се справите с неравните участъци, ходенето в планината ви кара да ангажирате мускули, които може иначе да не използвате. Да не говорим за физическите ползи, още по-пряко свързани с децата. А именно, голямото количество енергия, което туризмът им позволява да освободят и когато дойде време за лягане да имат наистина здравословен сън.

Всички ще бъдете по-щастливи

Изследванията показват, че органичните съединения, отделяни от дърветата, могат да повишат настроението ви, а проучванията показват, че хората, които прекарват времето си в разходка сред природата, са по-малко тревожни и мислят по-малко за едни и същи притеснения или съжаления отново и отново, което може да им помогне да се избавят от евентуална депресия. Да не забравяме и за витамин D, който получавате чрез слънчевата светлина, която доказано в планината е още по-полезна. Да не говорим за създаването на спомени, които нито вие, нито детето ви ще забравите някога. Помислете колко пъти сте разказали на децата си как едно време с родителите или с баба и дядо сте се разхождали из природата и колко хубаво е било. Всички имаме поне по една такава история!

Вярвате или не, но също и ще поумнеете

Според едно проучване на „Харвард“, когато сте на открито, сред истинската природа, можете да увеличите продължителността на вниманието и креативността си с цели 50 процента и не е чудно, когато вземете под внимание онези ниски клони от които ще трябва да се пазите, срещите с интересни животни и красивите цветя. Всяка от тези неочаквани сили ви кара да направите бърза психическа корекция и тези бързи решения, които помагат на мозъка ви да остане по-бърз. Добавете към това новите неща, които вашето дете ще вижда и усвоява, и вие имате рецепта за сериозно умствено обогатяване.

Разходките в планината ще научат детето на подготовка, най-малкото да си вземе вода, концентрация, заради клоните, които споменахме, да бъде наблюдателно, да се ориентира по-добре и да уважава природата.

Разходките ще ви направят и по-сплотени

Наскоро учени от Франция провели проучване, в което разделят майки и дъщери на две групи. Едните правят разходка в планината, а другите в мола. Е, първите не само се чувствали по-добре след 20 минути, но и изглеждали по-щастливи и сплотени. В допълнение, простият акт да бъдеш навън в света, фокусиран върху споделена дейност, може да те освободи да говориш по-открито.

Прочетете още:
Излет в планината
Когато си в планината... Няколко прости съвета, които всяко дете трябва да спазва
Гората – място за живот и прием



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град