Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Преди да сте заспали, прочетете някои интересни факти за съня

Преди да сте заспали, прочетете някои интересни факти за съня

Аз детето | 2018-08-20

Преди да сте заспали,  прочетете някои интересни факти за съня

Хей, ти! Събуди се! Да, на теб говорим! Сега не е времето за сън, сега е времето да научиш нещо интересно за съня, а след това вече можеш и да поспиш спокоен, че знаеш повече за самия себе си. Вече сещаш ли се за какво ще си говорим днес? Позна – за съня! Звучи скучно, нали? В края на краищата не се случва нищо интересно когато спим. Да, понякога се случва да сънуваме доста чудновати неща, но реално не мърдаме от леглото или дивана. Скучно, а? Е, прочетете и може да се изненадате колко всъщност е интересен сънят и как тялото ни прави наистина много неща, които ние не усещаме!

Вашите родители и учители вероятно ви казват редовно колко важен е сънят. Повечето деца биха предпочели да останат колкото се може до по-късно. Не е забавно да си лягате, когато има още книги, които да се четат, филми, които да бъдат гледани и игри, които да се играят. Но сещате ли се какво чувствате, когато дойде сутринта и чуете тези страховити думи „Време е за ставане!“ – тогава единственото за което си мислите повечето пъти най-вероятно е, че бихте дали всичко за още няколко часа сън. Възрастните, които работят усилено цял ден и след това се грижат за децата си през цялата вечер, разбират стойността на спането. Сънят е много важен и ако го запомните сега това може да ви помогне по толкова много начини. Например ученето – ще става много по-бързо и лесно ако тялото ви е отпочинало и сте се наспали достатъчно.

Човешкото тяло е невероятна машина. Но тя трябва да бъде „добре смазвана“ със сън. Харесва ли ви да ходите на почивка? Кой не харесва това, нали? Тогава мислете за съня като ежедневна миниваканция за вашето тяло. То се нуждае от почивка от всичко, което е правило през деня: да се движи, да мисли, да обработва храна и какво ли още не. И така, какво точно се случва, когато спите? Според всеобщите ни представи почти всичко в тялото спира изведнъж докато не се събудим. Това обаче въобще не е така! Вие всъщност преминавате през пет етапа по време на сън и мозъкът ви ръководи вашето тяло по пътя, като му казва как да спи. На първия етап, мускулите ви се отпускат, температурата на тялото ви малко се понижава и сърцето ви бие малко по-бавно. На следващия етап попадате в лек сън. В този момент все още можете да се събудите сравнително лесно.

Докато влизате в третия етап, тялото ви изпада в по-дълбок сън, понякога наричан бавновълнов сън. Кръвното ви налягане се понижава и тялото ви става по-малко чувствително към околната среда, като например температурата на въздуха. В този момент е по-трудно да ви събудят. Четвъртият етап е още по-дълбок сън. На този етап е трудно да се събудиш. Ако сте събудени на този етап от съня, вероятно ще ви трябва известно време да се усетите къде сте. В този етап започвате и да сънувате.

А някога случвало ли ви се е както си спите да имате чувството, че тялото ви се разтърсва силно – сякаш има земетресение и да се събудите рязко? Учените наричат това миоклонични гърчове и не са сигурни защо точно те се случват. Трябва да знаете обаче, че те са напълно нормални. Обикновено се появяват преди да навлезете в най-дълбокия сън и се смята, че това е реакция свързана с мозъка. Той може и да е идеален и да работи по невероятни начини, но се случва и да греши. Понякога той разпознава отпускането на мускулите като опасност и просто им предава сигнал да се стегнат, за да избегнат опасността.

Снимки: pixabay.com

Прочетете още:
Защо децата имат нужда от повече сън, а възрастните не?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град