зоокът

Начало | зоокът | Преди да си вземете домашен любимец: особености на най-популярните животинки, които трябва да знаете

Преди да си вземете домашен любимец: особености на най-популярните животинки, които трябва да знаете

Аз детето | 2019-02-12

Преди да си вземете домашен любимец: особености на най-популярните животинки, които трябва да знаете

Знаете ли, че минипрасенцата могат да станат 150 кг, а че зайчетата обичат да си крият храна из различни кътчета и ъгълчета на дома ви? Често в интернет можеш да намериш куп информация за различните породи кучета и котки, както и какво ядат папагалите и точно колко, но често съзнателно или не много хора пропускат да напишат, че дори и най-пухкавите зайчета си имат някои особености, които може и да не ви се харесат и да ви сварят много изненадани. Ние знаем, че и най-сладкото животинче си има своите „навици“ и инстинкти, които не може да пренебрегне и за които трябва да сме подготвени. Затова тук умишлено няма да казваме положителните страни на най-популярните домашни любимци, които всички знаем, а ще ви кажем кои са лошите неща, които можете да очаквате ако изберете определеното животинче. Естествено имайте предвид, че ако сте готови да се грижите за него те ще бледнеят пред обичта, която животинчето ще е готово да ви даде. И все пак – е хубаво да знаете, за да не останете неприятно изненадани.

Червенобуза костенурка

Живее много дълго и ако се грижите добре за нея, което е задължително, може да порасне до 30 см в диаметър. Освен това имайте предвид, че костенурките хапят – може да изглеждат като безобидни бавни животинки, но ако се почувстват застрашени хапят бързо и силно. Затова не бива да бъркате рязко в аквариума им отгоре и особено, когато спят или си почиват. И като говорим за аквариум имайте предвид, че червенобузите костенурки се нуждаят от доста голямо място оборудвано с някои специални неща като филтър за вода, лампа с ултравиолетова светлина и трябва често да го почиствате. Водата трябва да се сменя на 2-3 дни. Внимавайте и с храната – ако я забравите отворена мирише доста силно и неприятно.

Минипрасенца

Много популярни в наши дни, защото изглеждат сладко и се държат почти като кученца без да хапят и да трябва редовно да ги извеждате навън. Да, ама знаете ли, че от малкото животинче, което се побира в шепата ви прасенцето достига до внушителните 150 килограма, когато порасне. Освен това ако у дома имате паркет той със сигурност ще стане жертва на любопитното животинче, което обича да изкопава разни неща. Също така е и доста гръмогласно.

Зайче

Зайчетата са като малки пухкави плюшени играчки, но ако им давате достатъчно количество храна, в един момент също стават огромни – понякога до 2 килограма и 50 сантиметра, което за заек си е доста и изведнъж ще осъзнаете, че клетката му е прекалено тясна и че в зоомагазина трудно ще се намери толкова голяма. Освен това, когато го пускате извън нея в никакъв случай не трябва да изпускате зайчето и за миг от погледа си. При всички случай то всеки път ще се опитва да се шмугне в някой тесен ъгъл и да си скрие храна там, да го направи своя бърлога и да прегризе всички кабели, които види. От друга страна зайчето трябва да бъде пускано да излиза всеки ден, защото иначе ще има сериозни проблеми с лапите си. Така че единственото решение е да отделяте по един час на ден за игра навън заедно с него и да го наблюдавате – независимо дали искате или не – то има нужда от това.

Таралежче

Таралежите ядат насекоми – живи насекоми. Така че ако се гнусите от щурци, мравки, червеи и други подобни – помислете за друг домашен любимец. Освен това таралежите са нощни животни, така че ако искате да го видите в пълния му блясък ще трябва да оставате будни след полунощ, а често ще става така и без да искате, защото точно тогава те започват да си играят и да издават всякакви шумове.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град