забавна наука

Начало | забавна наука | Празното място в ума си попълнете и какво е метафора разберете!

Празното място в ума си попълнете и какво е метафора разберете!

Аз детето | 2018-11-26

Празното място в ума си попълнете и какво е метафора разберете!

Няма как да не сте чували възрастните хора около вас или пък по телевизията, радиото, в интернет, как щом наближи идването на новата година започват да говорят за нов старт. За започване начисто. Други пък казват, че новата година е като празно платно, което ще бъде оцветено с нови преживявания. За тези, които все още не са усетили – всички тези думи са пример за използване на фигуративен език, за да се опише новата година по начин, който изразява определена идея. В този случай – хората искат да покажат, че каквото е станало е станало – новата година идва и е пълна с всякакви възможности за правене на нови неща. Може би сега си задавате въпроса защо е необходимо това – не може ли да си го кажем както си е! Много просто – фигуративния език добавя цвят в нашето общуване. Без него литературата – романи, разкази, поезия и дори комиксите не биха били така интересни. Вместо просто да кажем, че новата година е пълна с нови възможности, фигуративният език ни позволява да рисуваме картини с нашите думи, създавайки ярки думи, които ни помагат да се изразим по начини, които надхвърлят просто самите думи.

Казвайки, че новата година е празно платно, това е специфичен тип фигуративен език, наречен метафора. Метафорите непряко съчетават две несъвместими неща. Или по-научно казано: метафората е стилистично средство, сравняващо привидно несвързани термини. Най-схематичното определение за метафора е свързване на далечни за обичайната логика понятия (изразени с думи) въз основа на новооткрито сходство между тях. Така например новата година няма как да е бяло платно за рисуване – тя е просто набор от 365 дни. От друга страна, бялото платно е празен лист хартия за рисуване. Приравнявайки двете, обаче, метафората предава посланието, че новата година и платното споделят определени свойства, като например способността им да се превърнат в нещо създадено изцяло от нас самите и от нашите действия.

Думата метафора идва от гръцка дума, която означава „да се прехвърли“. Метафорите прехвърлят смисъл от една дума на друга, като предполагат сравнение между идеите, свързани с думите. Например, някога сте наричали някого „нощна птица“ или „ранно пиле“? Ако е така, вече сте използвали метафори! Човекът очевидно не е птица, но може да има нещо общо с тези същества, като например това, че е по-активен през нощта или става много рано. Метафорите се използват най-често в поезията за постигане на силен емоционален ефект с малко думи. Много е важно да се разбере, че употребата на метафори е подходяща само в случай, че тя изглежда реалистично, подходящо и съдържа в себе си дълбок смисъл.

Думите са по-интересни отколкото предполагате! Кликнете тук и ще разберете:
Да надникнем в малко познатия и интересен свят на римите
Време е да „хванем бика за рогата“ и да разберем какво е идиом



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град