любопитно

Начало | любопитно | Пингвините летят само на първи април, но защо?

Пингвините летят само на първи април, но защо?

Аз детето | 2022-04-01

Пингвините летят само на първи април, но защо?

Случайно ако днес някой ви каже, че пингвините летят, нали знаете, че не трябва да му вярвате. Те не са се сдобили изведнъж със суперсили, нито пък са еволюирали, просто днес е Първи април – Денят на шегата. Всяка година много хора по света, „празнуват“ първи април, като правят шеги на близки и приятели, а след това всички се смеят. Макар това да не е официален празник, Денят на шегата се отбелязва по един или друг начин по целия свят. Чуди ли ли сте се някога защо е така, кой е измислил това и как така го е разпространил по целия свят, дали и ние можем така да си измислим празник за себе си и всички да го честват, нека разберем!

Ще бъде голяма лъжа, ако ви кажем, че някой по света изобщо знае откъде идва тази традиция. Истината е, че никой не знае кога, как и защо точно имаме Ден на шегата, но има много теории по въпроса, в които се крие капка истина. Някои хора вярват, че този празник датира още от 1582 година. Тогава Франция преминава от Юлианския календар към Григорианския. Луи 14-ти издава закон, който въвежда датата 1- април за начало на календарната година, вместо 1-ви януари. Сами разбирате, че французите били крайно против тази идея, защото просто дори на нас не ни се струва редно да празнуваме Нова година на 31-ви март. В знак на възмущения те изпратили на краля картички за Нова година на първи април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Трета история гласи, че на 1 април 1530 се е планирала среща на законодателите в Аугсбург, на която да се обсъдят различни финансови въпроси. Заради постоянни промени в организацията, срещата така и не се състояла, но заложилите на успеха на срещата загубили парите си и били подигравани. Смята се, че така започнала традицията в Германия и се разпространила постепенно навсякъде.

У нас няма сериозни теории за изгряването на този празник на обредния хоризонт, може би е влияние отвън. Важното е, че трябва кандидат-шегобийците да извършат своето шеговито дело или разказ възможно по-скоро, иначе рискуват да бъдат вързани самите те в нечий капан и шега. В България този ден е най-тясно свързан с Габрово, където именно на 1 април 1972 г. се основава „Домът на хумора и сатирата“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град