важните неща

Начало | важните неща | Пет важни неща, които родителите често забравят да кажат на децата си

Пет важни неща, които родителите често забравят да кажат на децата си

Аз детето | 2020-01-31

Пет важни неща, които родителите често забравят да кажат на децата си

Мама и татко са най-добрите хора на света – това го знае всяко дете. Те ни учат на всичко, което знаем за живота. Разбира се, има доста неща, които забравят да ни кажат, просто защото искат да ни покажат, че света е прекрасно място, в което винаги цари хармония и безкрайна обич. Затова понякога умишлено, а понякога не, забравят да ни кажат и няколко неща, които не са чак така хубави и прекрасни, но пък е добре да ги знаем, за да не се разочароваме после. Да, наистина светът е едно чудесно място, в което макар понякога и по странен начин цари хармония, но все пак като всяко нещо и той е несъвършен и се случва да ни разочарова. Ние трябва да сме подготвени за това, за да можем да посрещнем разочарованието със сила и бързо да го преодолеем. И ако родителите ви са забравили да ви кажат тези неща, то ние ще го направим. Прочетете ги без притеснения, не са хич страшни, просто е добре да се знаят.

Няма да харесвате всички и не всички ще ви харесват

Най-вероятно вече и сами сте разбрали това, но доста родители понякога не споменават на децата си, че в детската градина, в училище или на площадката можете да срещнете деца, които просто не ви харесват без основателна причина. Както казахме, не всички ще ви харесат и това не бива да ви притеснява ни най-малко. Нито пък трябва да започнете да се чудите ама защо така и какво лошо правите. Не правите нищо лошо, просто това е част от живота, например вие много обичате риба, но има деца, които не обичат риба. За вас тя е вкусна, а за другите просто не е. Същото е и с хората, няма видима причина, поради която не ви харесват – просто е въпрос на лично усещане.

Невинаги трябва да споделяте всичко

Споделянето е нещо прекрасно, то е това, което ни прави хора. Няма никаква причина да не споделите сандвича си с приятел или пък да дадете малко дребни на човека на тротоара. Трябва да знаете обаче, че не сте длъжни да споделяте винаги и всичко. Например ако имате играчка, която сте искали цяла година и най-накрая са ви я подарили за рождения ден, вие я харесвате много и някой я поиска, не сте длъжни винаги да му я дадете, особено ако знаете, че този ваш връстник може да я повреди. Всъщност така ще се научите и сами да пазите и цените важните за вас и останалите хора неща.

Не може да си добър във всичко, невинаги си най-добрият

Естествено е, че всеки от вашите любящи родители, баба, дядо и роднини, ще ви насърчават да опитвате всичко, което решите и няма да ви кажат: „О, недей! Справяш се много лошо с това!“. Но всеки възрастен знае, че има неща, в които колкото и да искаме, просто не сме добри и някой друг умее да го прави по-добре. Това разбира се не означава, че трябва да спрете да се опитвате. Знайте обаче, че ако да кажем не сте спечелили конкурс за рисунка или стихотворение, не значи, че другите, които са спечелили са го направили нечестно – просто в случая имат повече талант от вас. С течение на времето и вие ще откриете в какво сте най-добър, винаги има такова нещо, просто трябва да го откриете.

Невинаги всички се грижат за интересите ви

Всяко дете е свикнало, че мама и татко дават всичко за него и винаги се стараят то да е добре и да е щастливо. Родителите забравят да ви кажат това, защото не искат да ви подтикнат да се боите от света или да сте подозрителни, но вие сте умни деца и ще разберете, ако ви кажем, че мама и татко са изключение. Не всички на света гледат на нас да ни е добре, което е напълно естествено, така че трябва да се внимава с хората. Например да кажем, някои съученик много настоятелно ви обяснява как трябва да му подскажете задачата на контролното и колко ще е хубаво. За него може би да, но дали и за вас? Разбира се знайте, че повечето хора не ви мислят лошото, просто е нормално първо да мислят кое ще е най-добро за тях.

Животът често е несправедлив. Понякога се случват и лоши неща без никаква причина

Всеки родител иска да сподели това с детето си, но често това е и най-трудната тема и трябва да се изчака подходящият момент и понякога в чакането мама и татко просто забравят да го кажат. Сигурно ви се е случвало например домашният любимец да почине. Съжаляваме, но просто трябва да го кажем. Да, наистина това е ужасно и не е никак справедливо, но просто е част от живота. Лоши неща се случват, но ние трябва да се стараем да не им се поддаваме и да се съсредоточаваме върху добрите такива, върху малките неща. Дори в лошия момент можем да открием нещо добро и да знаем, че след поройния дъжд ще изгрее ярко слънце. Бедите и несполуките са част от живота и това не е случайно, те ни правят по-силни и ни карат да оценяваме всичко хубаво, дори и най-малкото.

Накрая запомнете, че светът е странно място и че не всичко, което се случва в него е идеално и прекрасно и по план, но пък точно това прави живота ни така интересен. Най-хубавите неща никога не се планират!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град