За родители

Начало | За родители | Пет съвета за родители с които да помогнат онлайн обучението да е още по-ефективно за децата

Пет съвета за родители с които да помогнат онлайн обучението да е още по-ефективно за децата

Аз детето | 2020-04-02

Пет съвета за родители с които да помогнат онлайн обучението да е още по-ефективно за децата

След като епидемията от COVID-19 беше обявена за пандемия, броят на случаите продължава да нараства по целия свят. Стотици милиони деца са блокирани в домовете си, казват от УНИЦЕФ. Родителите и лицата, които полагат грижи за деца, работят от домовете си, когато това е възможно. Границите са затворени. Животът на много хора е коренно променен. Решенията за затваряне на училищата на национално и в много случаи на регионално равнище засегнаха образованието на 80% от учениците в света. В същото време родителите работят от домовете си или, за съжаление, са изгубили или предстои да изгубят работата си.

Семействата със сигурност преживяват различни емоции – от страх до тревожност и стрес. Малките деца може да се чувстват объркани и уплашени, а понякога и неспособни да изразят своите чувства, докато тийнейджърите вероятно се чувстват потиснати и изолирани от този, макар и временен, начин на живот. Намирането на начини да продължите образованието на вашите деца през този период ще способства за създаването на структурата и дневната програма, от които те се нуждаят, за да продължат да учат, да получат подкрепа за поддържането на психичното им здраве и да преминат успешно през настоящото безпрецедентно трудно време. а

За много родители предоставянето на подобна подкрепа на техните деца ще бъде напълно ново преживяване. За да помогне в усилията да осигурят продължаването на образованието на техните деца, Робърт Джекинс, директор „Образование“ в УНИЦЕФ предлага пет основни съвета за всички родители!

Съвет номер едно: Планирайте дневната програма заедно.

Опитайте се да съставите програма от дейности, която включва съобразени с възрастта на децата образователни програми, достъпни онлайн, по телевизията или по радиото. Предвидете също така време за игри и време за четене. Използвайте всекидневните дейности като възможности за учене за вашите деца. И не забравяйте да изработите тези планове заедно, когато това е възможно.

Осигуряването на подреденост и структура има критично важно значение за децата и младите хора, но в настоящата ситуация вероятно ще констатирате, че вашите деца се нуждаят от известна степен на гъвкавост. Редувайте дейностите. Ако вашето дете изглежда неспокойно и превъзбудено, когато се опитвате да следите заедно онлайн програма за обучение, преминете към по-активна дейност. Не забравяйте, че планирането и изпълнението, заедно и по безопасен начин, на домашните задължения е много полезно за развитието на фините и грубите двигателни функции. Опитвайте се да разбирате потребностите на децата, доколкото е възможно.

Съвет номер две: Водете откровени разговори.

Насърчавайте децата си да задават въпроси и да изразяват своите чувства пред вас. Не забравяйте, че вашето дете може да реагира по различен начин на стреса, бъдете търпеливи и проявявайте разбиране. Започнете, като приканите вашето дете да разговаря за проблема. Разберете какво вече знае и ориентирайте разговора на тази основа. Обсъдете добрите хигиенни практики. Можете да използвате подходящи моменти в ежедневието за затвърждаване на разбирането на детето относно значението на неща като редовното и щателно миене на ръцете. Уверете се, че сте в сигурна среда, и дайте възможност на детето да говори свободно. Дейности като рисуване, разказване на истории и т.н. могат да послужат като повод за разговор.

Опитвайте се да не омаловажавате или пренебрегвате загрижеността на децата. Показвайте им, че техните чувства са важни, и ги уверявайте, че е естествено да чувстват страх във връзка със ставащото. Демонстрирайте, че ги слушате, като им давате цялото си внимание, и се уверете, че те разбират, че могат да разговарят с вас и своите учители по всяко време. Предупредете ги за съществуването на фалшиви новини и ги насърчавайте, като напомняте и на себе си, че е важно да използват надеждни източници на информация.

Съвет номер 3: Отделяйте достатъчно време.

Започнете с по-кратки учебни занятия и постепенно повишавайте продължителността им. Ако целта ви е да провеждате занятия с продължителност от 30 или 45 минути, започнете с десетминутни занятия и постепенно ги удължавайте. В рамките на всяко занятие съчетавайте време за работа онлайн и време за офлайн дейности или упражнения.

Съвет номер четири: Уверете се, че децата са защитени, когато са онлайн.

Дигиталните платформи предоставят на децата възможности да продължат да учат, да играят и да поддържат контакт със своите приятели. Но увеличеният достъп до онлайн дейности е свързан с повишени рискове за безопасността, закрилата и неприкосновеността на личния живот на децата. Разговаряйте за интернет с децата си, за да им обясните как работи мрежата, за какво трябва да внимават и какво е подходящото поведение, когато използват интернет платформи като приложения за видеоразговори. Определете заедно правилата за това как, кога и къде могат да използват интернет. Инсталирайте на техните устройства инструменти за родителски контрол, за да ограничите рисковете, свързани с онлайн дейностите, особено за по-малките деца. Определете заедно кои са подходящите онлайн инструменти за свободното време – организации като УНИЦЕФ, safenet и „Common Sense Media“ предлагат съвети за съобразени с възрастта приложения, игри и други форми на развлечения онлайн. При констатиране на случаи на кибертормоз или неподходящо онлайн съдържание трябва да сте запознати с въведените от училището или на местно равнище механизми за докладване и да разполагате с номерата на телефони за подкрепа и горещи телефонни линии. Не забравяйте, че не е необходимо децата или младите хора да предоставят свои снимки или друга лична информация, за да получат достъп до цифрови ресурси за учене.

И накрая, съвет номер пет: Поддържайте контакт с учебното заведение на вашите деца.

Погрижете се да разполагате с данните за контакт на учителя или училището на децата, за да се информирате текущо, да можете да задавате въпроси и да получавате допълнителни напътствия. Родителските групи или групите в общността също са полезни механизми за взаимна подкрепа във връзка с обучението на децата у дома.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град