новини детски

Начало | новини детски | От 26 август децата от Силистра ще се забавляват със специалната програма на Регионалния исторически музей

От 26 август децата от Силистра ще се забавляват със специалната програма на Регионалния исторически музей

Аз детето | 2019-08-10

От 26 август децата от Силистра ще се забавляват със специалната програма на Регионалния исторически музей

Развлекателно-образователна програма е подготвена за децата на Силистра от Регионалния исторически музей в крайдунавския град, съобщиха от музея, цитирани от БТА. Осъществяването на програмата, за която вече се записват деца от 8 до 11 години, започва от 26 август. Заниманията ще бъдат сред археологическата експозиция в няколко направления.

Първото, наречено „Ловци на съкровища“, е под формата на образователна игра, с която децата опознават експозицията на музея с предварително разработени карти. С тях малките „ловци на съкровища“ търсят експонати, като отговарят на въпроси за техния произход, предназначение, датировка и материал, от който са изработени. „Наследството на траките“ е второто направление. То е представено като лекция със снимков материал. Децата ще изработят и копие на предмет от тракийско съкровище. В направлението „Римска цивилизация“ също ще бъдат представени находки. Но с помощта на художник децата ще се опитат да нарисуват част от стенописите на откритата в Силистра римска гробница от четвърти век.

Любопитна е така наречената „История в куфар“. Въз основа на събраните в музея експонати от края на деветнайсети и началото на двайсети век децата ще се опитат да разкажат своя история за обществото от онова време. Последното направление е „Аз научих“ и е своеобразно обобщение на наученото от децата. Това ще стане със забавна кръстословица и създаване на дърво на емоциите през тези дни. Подходът на музейните работници към децата е твърде необичаен, но оригинален.

Музейното дело в града има вековна традиция. Първият музей в Силистра е създаден през 1898 година като сбирка към Държавното педагогическо училище. От 1943 година музеят преминава към народното читалище „Доростол“. През 1967 година са открити постоянни експозиции на отделите „Археология“ и „Възраждане“. През същата година Етнографският музей урежда своя експозиция в сграда от средата на XIX век, бивш конак. На 18 май 1990 година официално е открита новата археологическа експозиция на Историческия музей в Силистра. От 2006 година музеят е със статут на регионален. Развива образователна и популяризаторска дейност. Академичните му издания са сред най-авторитетните музейни издания в страната.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град