Лаборатория

Начало | Лаборатория | Остатъка от лимона вземи и минивулкан си направи

Остатъка от лимона вземи и минивулкан си направи

Аз детето | 2020-05-11

Остатъка от лимона вземи и минивулкан си направи

Забелязали ли сте колко много рецепти съдържат няколко капки или пък сока от цял лимон! Може би ако готвите по-често сте забелязали, а ако не сега го научихте. Това обаче няма да е единственото, което ще научите сега. Време е да ви кажем, че след като изстискате лимона не е нужно да го изхвърляте. Напротив – остатъка от малко лимон и кора може да ви послужи за нещо много интересно. Можете ли да повярвате, че ще си направите минивулкан! Той разбира се няма как да е пълен с гореща лава, но пък другото, което ще сложите ще изригва точно като вулкан. И всичко просто защото лимонът ще предизвика интересна химическа реакция. Преди това обаче ще ви трябват също:

  • 1 чаена лъжица сода
  • 2 чаени лъжици оцет
  • боя за храна, ако искате да ви е по-шарено
  • дълбока чиния за супа

Как да направите интересния опит ли? Лесно е!

Хвърлете се смело към кофата и хванете изстисканата половинка лимон преди да е паднала в кофата с кълбо напред или салто! А, е, добре де, може и да не е така драматично и опасно. Просто помолете мама да ви остави лимона или направо да го сложи в чинията. След това добавете няколко капки боя за храна ако е течна или малка щипка, ако е на прах и двете стават. Сипете и оцета и разбъркайте малко.

Накрая с лъжица внимателно добавете и содата )не се надвесвайте над минивулкана, пазете се) и гледайте какво ще стане! Тук е моментът да приготвите и телефона да снимате или пък да помолите някой да снима, защото ефектът е мигновен и изригването не трае чак толкова дълго, но пък е много ефектно и след това ще можете да го публикувате и да се хвалите на приятелите си. Опитайте следващия път, когато ползвате лимонов сок за нещо у дома, много готино се получава!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град