Растения и животни

Начало | Растения и животни | Още 5 невероятно интересни факта за невероятните моржове

Още 5 невероятно интересни факта за невероятните моржове

Аз детето | 2021-05-04

Още 5 невероятно интересни факта за невероятните моржове

Моржът лесно се разпознава заради огромния си размер и великолепните си бивни. Това е ключов вид в арктическите морски екосистеми. Някога моржът е бил застрашен от търговския лов, но днес най-голямата опасност пред него е друга. Каква е тя, както и още невероятни факти за моржовете, които всеки трябва да знае, прочетете по-долу.

1. Моржовете могат да спят във водата

Понякога моржовете се хранят на места, където наблизо няма лед или земя, за да се измъкнат за дрямка. Ето защо те имат удобни „фарингеални торбички“ - въздушни торбички на гърлото си, които се надуват като възглавници! След като торбичките им се напълнят с до 50 литра въздух, моржовете могат да дремят във вертикално положение и да се пазят от удавяне от „преносимата си възглавница“ – гениално.

2. Моржовете могат да живеят до 40 години

Моржовете имат много малко естествени врагове и огромният им размер ги прави предизвикателен противник! Само косатка или голяма полярна мечка биха посмели да се опитат да се бият с възрастен морж.

3. Тези изумителни животни са много общителни, но могат да бъдат агресивни

Колонията на моржовете е шумно място! Тези животни живеят на големи групи, известни като стада, които се събират заедно на сушата. Излезли от водата, моржовете шумно сумтят и хъркат един на друг, за да общуват! Но по време на брачния сезон мъжките моржове могат да станат много агресивни, докато се борят за женските, използвайки отличителните си бивни. Олеле!

4. Моржовете са много чувствителни към промените в околната среда

Въпреки страховития си размер, моржовете лесно се плашат! При стадото моржове всеки признак на опасност може да причини невероятна уплаха, когато животните бягат от сушата и се насочват към безопасността на водата.

5. Местните американци са единствените хора, на които е разрешено да ловуват моржове

За съжаление хората са най-големият хищник, с който моржът се е сблъсквал. През 19-ти век моржовете били ловувани почти до изчезване, тъй като месото им, бивните, маслото и кожата били ценни материали. Сега ловът на моржове е незаконен за всички, с изключение на местните групи като инуитите, за които моржовете все още са основен жизнен ресурс.

Photo by Jay Ruzesky on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град