любими герои

Начало | любими герои | Океанът ви зове: интересни факти за смелата Ваяна

Океанът ви зове: интересни факти за смелата Ваяна

Аз детето | 2017-01-19

Океанът ви зове: интересни факти за смелата Ваяна

Преди три хиляди години великите мореплаватели преминават Тихия океан и откриват многото острови на Океания. После пътешествията им спират за 1000 години и никой не знае защо. Все още не знае... Но привидно пустите острови, се оказват пълни с живот – интересни и шарени, каквато несъмнено е и нашата нова любимка – невероятно смелата Ваяна. Тя несъмнено успя да ни пренесе на място, което огряно от топли слънчеви лъчи ни осигури приключения, които ще помним дълго време. Няма как да забравим и самата Ваяна – 16-годишното момиче с приключенски дух, което трябва да стане водач на хората на острова, но което има само едно-единствено желание – да бъде с океана. Кой може да забрави и могъщия полубог Мауи, който притежава магическа въдица, която му позволява да се превръща във всякакви животни и да вади острови от морето. Мауи някога е бил най-големият герой на Океания, а тялото му е изпъстрено с татуировки, посветени на големите му победи, включително и умалена рисунка на самия Мауи, която играе ролята на неговата съвест. А помните ли Хейхей – най-глупавият петел, който по щастливо стечение на обстоятелствата получава първо място в епичното пътешествие на Ваяна. Лично ние много му завиждахме за това.

За нас зрителите обаче останаха и много скрити и доста любопитни неща около Ваяна и компания, които днес ние успяхме да научим и веднага споделяме с вас!

Живот сред дивото

„За да знаеш къде отиваш, трябва да знаеш и откъде идваш“ – това е една от най-популярните поговорки, от която Ваяна и баща ѝ се ръководят. Поговорка, която и в действителност съществува в културата на народите от Океания и която екипът, създал филма е спазвал много стриктно. Невероятно е за всеки от нас да разбере, че реално филмът е започнал да се прави още през 2011 г., когато част от екипа тръгнал на пътешествие, за да опознае културата на Океания и Ваяна да стане истинска. Така от 2011 до 2014 година, режисьорите, аниматорите, художниците и композиторите участвали в подготовката на „Смелата Ваяна“ са живели повече от 3 месеца на острови като Фиджи, Бора Бора, Таити, Самоа, почти цяла Австралия и Южна Африка и то не в някой скъп хотел, а там... сред островитяните и местните хора... В палатки, ходения на лов и много тигри и лъвове. Невероятно, нали?

Нашата култура

По време на гостуването в Таити, една от най-старите жителки на племето, разбирайки, че ще снимат филм, попитала екипа: „Едно време ние бяхме погълнати от вашата култура. Сега ще позволите ли на този филм да бъде погълнат от нашата?“. Това направило голямо впечатление на всички и те решили, че трябва да създават Ваяна като героиня изцяло от „тяхната“ култура. Затова отделили още три допълнителни месеца, по времето на които разпитвали всички местни хора за обичаите им, ежедневните им дейности, празниците и изобщо целия им живот. Така те били сигурни, че Ваяна ще бъде пресъздадена както трябва. Това според нас е една страхотна стъпка, защото иначе Ваяна щеше да е като всички други героини.

Историята е съвсем истинска

Знаете ли, че историята на Ваяна е съвсем истинска? Преди повече от 2 хиляди години, хората от южната част на Тихия океан били най-големите изследователи на земята. Използвайки звездите, за да се ориентират за посоката в огромния океан и въпреки това са успели да осъществят най-големите проучвания в историята на човечеството. И внезапно, един ден... спрели да го правят за хиляда години. Никой не знае защо. Тогава се появило едно момиче... и натам го знаете. ;-) Това е истинска легенда, която хората от Океания разказват и до днес.

Океанът също е герой от филма

Може би и да не сте го забелязали, но океанът също е герой на филма. Той не е просто вода, а истински приятел на Ваяна със свой собствен характер. Той си играе с нея, люлее я, когато е малка и ѝ помага във всяко пътешествие. Между другото Ваяна всъщност означава точно океан на маорски – език на племе от Нова Зеландия.

Как така без Хейхей?

Много бяхме изненадани да разберем, че любимият ни тъп герой – петелът Хейхей е бил почти заличен от филма. Поначало Хейхей въобще не е бил петел, нито пък е бил тъп. Напротив, бил е злодей и то доста умен. Продуцентите обаче не го харесали, освен това не харесали и това, че той ще е „победителят“ накрая на филма и съответно той няма да има никак весел край. Изборът бил един или да го махнат изцяло, или да направят нещо друго с него и то за 48 часа. За това кратко време режисьорите и аниматорите направили единственото, за което се сетили: направили го тъп петел. И ние никак не съжаляваме за избора им.

А вие имате ли си любим герой освен Ваяна и кой е той?



Коментари
4 коментара

Evvie Nelson, 13 г.,

Публикувано на 05.03.2017

Soll happy

Ивайла Христова, 10 г.,

Публикувано на 23.06.2017

искам да съм на мястото на Ваяна!

Александра Ованесова , 10 г.,

Публикувано на 20.11.2017

Ваяна е много смела.

Кики Милкова, ,

Публикувано на 18.01.2019

много си яка Ваяна

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град