Лаборатория

Начало | Лаборатория | Облак в буркан – лесно и интересно

Облак в буркан – лесно и интересно

Аз детето | 2018-01-16

Облак в буркан – лесно и интересно

За хората с въображение облаците могат да бъдат истинско богатство! За учените и за възрастните, които са забравили колко важно е да имаш въображение, те може да са само кондензирани капчици пара и ледени кристали висящи в атмосферата, но за нас са цял един нов вълшебен свят. Знаем си, че за някои от вас това може да звучи твърде странно, но облаците така провокират въображението ни, че на моменти сме си мислили колко ли ще е готино да имаш за домашен любимец облак. Да, наистина! Само си представете! Щяхме да си го държим в бурканче, което няма нужда да чистим, защото облаците винаги са си чисти – дори и когато са мрачни и дъждовни. Нямаше да го храним, защото те не ядат и определено нямаше нужда да го извеждаме навън или въобще да му обръщаме някакво внимание, когато не искаме. Дори и най-непретенциозните аквариумни рибки не могат да се похвалят с такива качества. В същото време щеше да е и невероятно оригинално да кажем на някой приятел: „Да, ти може и да имаш сладко кученце, но пък аз имам облак! Какво ще кажеш за това?“. А когато ни писне просто щяхме да отворим буркана и да пуснем облака на свобода без да има никакви лоши последствия за него. Той ще отиде на небето при другите и всичко ще е наред!

Сега сигурно ще си помислите, че това са пълни фантасмагории, ама не са! В действителност наистина можете да си имате облак в буркан. Е, той няма да издържи чак толкова дълго, но пък е наистина впечатляващо за тези от вас, които обичат да се занимават с нови и интересни неща. Също и е полезно за тези от вас, които обичат науката, защото това си е един истински облачен експеримент. Лесен е и не изисква много, а е така впечатляващ!

Да започваме!

За този супер облачен експеримент ще ви трябват:

  • тавичка или просто пластмасова подложка
  • кана или чаша пълна с топла вода
  • прозрачен буркан с капачка
  • чаша с ледчета
  • лак за коса – кажете на мама да не се притеснява, ще ви трябва съвсем малко от него и определено ще остане за прическата ѝ

Прави се много лесно:

Първо, като истински учени поставете всички неща в тавичката или върху подложката. Така хем няма да изцапате нищо, хем ще са ви подръка. Това е важно, особено последното, защото има един момент в който трябва да действате доста бързо. Понякога е така с експериментите, действа се бързо иначе бууум... Всичко пропада, а понякога и гърми. Тук последното няма да стане, но пък и облакът също!

След като уточнихме това, първото, което трябва да направите е да сипете топла вода в буркана. Не е нужно да е много – два-три пръста ще са достатъчни. Важното тук е да сипвате внимателно от различни места, така че водата да намокри и стените на буркана. Ако пък това не ви е толкова лесно, просто първо хубаво намокрете целия буркан с топла вода и след това сипете малко от нея. Пак ще се получи!

След това обърнете капачката нагоре и я поставете върху буркана. Вътре в нея сложете няколко кубчета лед. Оставете така за 20-30 секунди.

Сега и най-важната и бърза част. Внимавайте: това е вашият най-важен научен момент. Махнете капачката и бързо напръскайте вътре в буркана малко лак за коса. Две-три впръсквания. Всъщност трябва да е толкова бързо, че ви съветваме с едната ръка да махнете капачката, а с другата да държите лака. Разбира се пазете и очите и не гледайте твърде отблизо докато пръскате!

Накрая сложете капака отново отгоре и добавете още три кубчета лед. Гледайте внимателно. Виждате ли как се е замъглил. Това е, вече си имате личен облак! Казахме ви, че е лесно и впечатляващо.

Сега вече можете да си го подържите известно време в буркана, а след това и да го пуснете на свобода, за да видите как ще отлети навън! Да, наистина се вижда!

Как точно става това? Наистина ли това е облак?

Да, наистина е облак! Те се формират по подобен начин, е не с лак за коса, но е почти същото. Добавяйки топла вода в буркана част от нея се превръща веднага във водна пара. Водната пара се издига нагоре, където влиза в контакт със изстудения от леда въздух. Тогава тази пара се кондензира. Но може да стане видима като облаците, само ако има нещо, което да я направи такава. В природата това са прахови частици, различни вещества съдържащи се във въздуха, полени, дори и вулканична пепел. При вас обаче за тази цел служи лакът за коса. Това е всичко!

Знаехте ли, че в буркан можете да си направите също:
Дъга в буркан – готин цветен експеримент
Да си направим истински океан

Вижте също и още няколко интересни неща за облаците:
Разни облачни въпроси
Облакът на Оорт? Какво е това?
Да разкрием голямата тайна на гръмотевиците и светкавиците – как се образуват?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град