интересно

Начало | интересно | Неиздаваната досега книга на Ерих Кестнер прочетете и „Конференцията на животните“ посетете!

Неиздаваната досега книга на Ерих Кестнер прочетете и „Конференцията на животните“ посетете!

Аз детето | 2019-05-22

Неиздаваната досега книга на Ерих Кестнер прочетете и „Конференцията на животните“ посетете!

Когато в един прекрасен ден лъвът Алоис, слонът Оскар и жирафът Леополд се срещат на чаша чай край езерото Чад в Северна Африка, те дълго мислят и заключават: светът на хората е несправедлив, възрастните не могат да правят нищо друго освен революции, нови болести, глад и войни.   Колко жалко за децата! Животните са длъжни да им помогнат. Ще организират конференция на животните, за да решат как да оправят света.   Делегати от всички краища на планетата тръгват на път към Високата къща. Почетни гости са деца от петте континента. Но какво да направят, че хората да ги чуят? Трябва да измислят изкусни и нечувани номера. В чудати приключения се впускат плъховете, мишките, изобретателните молци. А накрая животните прибягват до наистина отчаяна мярка...   
 
Книгата „Конференцията на животните“ на германския писател Ерих Кестнер излиза за първи път в превод на български език под знака на издателство „Колибри“. Написана през 1949 г., непосредствено след Втората световна война, и до днес тя е страстен апел за правата на децата, срещу насилието, глупостта и политическото невежество. Илюстрациите (почти толкова известни, колкото и самата история) са дело на талантливия художник и любимец на децата от цял свят Валтер Трир.
 
Ерих Кестнер (1899–1974) е германски поет, белетрист, журналист, последователен пацифист и непримирим демократ. По време на нацисткия режим в Германия книгите му са забранени, а много от тях – публично изгорени. Неговите романи за деца, сред които „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Двойната Лотхен“, „Хвърчащата класна стая“, му донасят световна слава и го превръщат в любим писател на няколко поколения. Носител е на литературните награди „Ханс Кристиян Андерсен” и „Георг Бюхнер“.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град