любопитно

Начало | любопитно | Не пропускайте супер ярката Луна, която ще озарява небето над нас тази вечер

Не пропускайте супер ярката Луна, която ще озарява небето над нас тази вечер

Аз детето | 2022-07-12

Не пропускайте супер ярката Луна, която ще озарява небето над нас тази вечер

Знаете ли колко красива всъщност може да бъде Луната! Често забравяме за този факт, защото тя винаги е над нас. Свикнали сме винаги когато вдигнем поглед тя да си е там и затова често забравяме за нея. Днес обаче Луната ще ни припомни колко е красива и уникална. Така че, когато се стъмни тази вечер не забравяйте да я погледнете. Това ще направят и всички други жители на Северното полукълбо, защото заедно ще станем свидетели на красиво астрономическо събитие. Ще видим най-голямата и най-ярката луна за тази година.

„Намерете добро място, от което ясно се вижда хоризонтът и погледнете на юг-югоизток, за да се насладите на Суперлунието.“, казва Фаина Рублева, научен директор на Московския планетариум, цитирана от КРОСС. Суперлунието е моментът, когато Луната е в пълната си фаза и едновременно на най-близкото си разстояние от Земята, поради което размерът ѝ изглежда по-голям. Известно е, че Луната извършва пълно завъртане около Земята за един месец, по-точно за 29,5 дни. През този период Луната, въртейки се в околоземната си орбита, минимално приближава планетата (перигей) и максимално се отдалечава от нея (апогей).

Тъй като Луната се движи по елиптична орбита, разстоянието между двете небесни тела варира от 356 хиляди и 400 километра до 406 хиляди и 700 километра. Средното разстояние между планетата ни и нейният естествен спътник е 380 хиляди километра. Предишната супер луна беше на 21 януари, но тогава над по-голямата част от страната ни беше облачно. За разлика от сега, когато няма дори и едно облаче! При това не пропускайте момента, защото следващото подобно събитие ще бъде чак догодина, т. е. през оставащите повече от 10 месеца до края на тази година Луната няма да се приближава чак толкова близо до Земята и едновременно да бъде във фаза пълнолуние.

Тази вечер времето над по-голямата част от страната ще бъде ясно и има предпоставка да се насладите на не толкова честото астрономическо събитие в целия му блясък. И не забравяйте да го снимате! Става лесно и красиво с нашите специални съвети за снимане на Луната, които ще намерите като кликнете точно тук!

А знаете ли защо Луната понякога се вижда и през деня? Отговорът на този въпрос можете да прочетете тук!

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град