любопитно

Начало | любопитно | Не, синята страна на гумичката не е за химикалка

Не, синята страна на гумичката не е за химикалка

Аз детето | 2020-11-05

Не, синята страна на гумичката не е за химикалка

Знаем, че отдавна вече гумичките имат не само синя страна, а и розова, жълта и всякакъв друг цвят в зависимост от това на какво прилича! И все пак всички сме имали и сме виждали класическата гумичка за изтриване на написаното с молив. Тя е правоъгълна и има страна с червен и страна със син цвят. И когото и да попитате – гарантираме, че ще ви обясни, че синият цвят е „За да изтривате написаното с химикалка“. Но това съвсем не е така!

Сигурно и вие сте се убедили, след като сте опитали да изтриете нещо със синята част и в крайна сметка дори и да се е получило, резултатът е доста разочароващ, защото листът или се е повредил доста, или направо се скъсва. Това е така, защото синята страна също е за молив! Каква изненада, нали? Но тогава защо е синя? Много просто – целта на синята страна е да изтрива отново молив, но от по-дебела хартия.

Червената и по-мека част на гумата е подходяща за по-тънки листове хартия (те ще бъдат буквално разкъсани от синята страна). Тя също така е полезна и в случаите, когато искаме да изтрием нещо по-прецизно (например по-бледа сива следа около по-тъмни елементи). Понякога тази част на гумата може да бъде оцветена в розово или оранжево.

На по-дебелите (и груби) листове хартия обаче (например картон) триенето може да бъде много трудно. Тук на помощ идва синята страна на гумичката. Тя е с по-различна и груба структура, което ѝ позволява да се справя по-добре в тези ситуации. Производителите на гумички осъзнават, че хората не знаят какво точно е реалното ѝ предназначение. Ето защо те предприемат маркетингов ход и започват да я промотират посредством новооткритата ѝ функция, а именно – да премахва следи от химикалка (макар и сравнително неефективно).

Вижте още:
Как пише моливът?
Весели игри с молив и хартия



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град