География

Начало | География | Най-впечатляващите пещери в света

Най-впечатляващите пещери в света

Аз детето | 2019-06-16

Докато повечето от нас са сигурни, че стоят на твърда и непоклатима земя и че живеят на такава, просто защото така изглежда, реалността е точно обратната. Нашата планета Земя, която е под краката ни, по-скоро прилича на швейцарско сирене. Нали се сещате, онова с многото дупчици? Земята е също като него, пълна с дупки, които дори са съединени в тунели, издълбани в слоеве от камък, благодарение на капеща вода или разядени от киселина скали в продължение на милиони години. И когато тези дупки имат и отвор на повърхността на земята и са достатъчно големи, за да можем да влезем в тях, ги наричаме пещери.

Нека разгледаме пет от най-впечатляващите пещери в света. Всяка от тях изглежда невероятно и предлага нещо уникално, което е само нейно.

Пещерите Карлсбад (САЩ)

Цял друг свят лежи под планината Гуадалупе в Карлсбад, Ню Мексико. На природата е отнело милиони години да изгради тези огромни подземни помещения, които днес привличат посетители от цял свят. С три открити нива, 229 метра, 274 метра и 411 метра под земята, пещерите са доста интересни. Те са украсени с доста интересни „пещерни“ неща, като гигантски купол, каменна колона висока 19 метра, а гигантският камък наречен Замръзналия водопад, заради убийствената прилика е просто разкошен. Има и обичайните за пещерите екстри: сталактити, сталагмити с всякакви размери и форма, както и басейни облицовани с кристали. И това е само в тези три зали, открити досега. Пещерите Карлсбад все още се проучват.

Кристалната пещера (Мексико)

Кристалната пещера е идеалното природно описание на причините и следствието. Преди много години вулканическо изригване докарва в малка дупка тонове анхирид. Това е разтопен от страшно висока температура гипс. Някои сравняват пещерата с дома на Супермен, но малцина са тези, които са могли да я видят отблизо. Това е така, защото често температурата в Кристалната пещера достига до 58 градуса, при влажност 100 процента. Тези фактори силно затрудняват изследването й. Вътре се допускат малко хора. Човешкият организъм не може да поддържа терморегулацията си, тъй като заради високата влажност потта не може да се изпарява и да го охлажда. За влизане в пещерата пещерняците трябва да използват специално оборудване, което да ги предпази от хипотермия и инфаркт. Даже и с него престоят в пещерата обичайно не превишава 20 минути.

Мамутовата пещера (САЩ)

Отнело е около 10 милиона години на реката Грийн Ривър да създаде Мамутовата пещера. А тя напълно е заслужила името си. Това е най-дългата система от пещери на Земята. Главният вход на пещерата, наречен Бродуей, води до система от коридори, лабиринти, проходи, пропасти и зали. Те са разположени на 5 етажа и имат обща дължина около 591 км. Една от най-големите зали е известна като „Купол на мамута“, дълга е 120 метра, широка 50 метра и висока 75 метра. Най-голямо е разнообразието във „Вълшебната пещера“, рядко посещавана поради неудобните подстъпи. В огромната зала „Голямата ротонда“ свободно могат да се поберат хиляди посетители. Други интересни зали са „Готическата катедрала“, „Балната зала“ и „Гробът на великана“.

Ягодинска пещера, България

Изобщо не сме си и помисляли, изброявайки най-впечатляващите пещери в света, да пропуснем родните красоти, които по нищо не отстъпват на световните. Кръстена на село Ягодина, близо до което е разположена, Ягодинската пещера изобилства от прекрасни, събуждащи въображението фигури, недостижими за майсторството и на най-изкусния скулптор.

Пещерата със светещите червеи (Нова Зеландия)

В Нова Зеландия съществува пещера, която определено не е тъмна и не ви трябва нито фенерче, за да влезете в нея, нито са сложили изкуствено осветление. Причината е много проста. Тези пещери са дом на рядък вид луминесцентни червеи (Arachnocampa luminosa), в чиито тела протича химическа реакция, която осветява иначе непрогледната вътрешност. Интересно е, че светлината не само прави пещерите изключително красиви, но сигнализира още, че червеите са гладни. Те светят, за да привличат своята нищо неподозираща плячка, която се приближава омагьосана от светлината без да знае, че съвсем скоро ще се оплете фатално в тънките копринени нишки на уникалния вид червеи.

Вижте още:
15 от най-величествените пещери в света
Пещерата Леденика – гордостта на Враца
Най-страшните и екстремни места на планетата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град