За родители

Начало | За родители | Най-често срещаните дневни битки с малки деца и как да ги спечелите

Най-често срещаните дневни битки с малки деца и как да ги спечелите

Аз детето | 2019-02-11

Най-често срещаните дневни битки с малки деца и как да ги спечелите

От най-ранна възраст децата откриват, че имат своя собствена воля и мнение за нещата, които искат да правят и тези, които не искат. А всеки знае, че там където има воля, съществува и отказ. Добрата новина е, че това е нормално и че всяко дете, което се бунтува дори от обикновени неща, които прави почти всеки ден, означава здраво дете, което реагира на нещата, които го засягат, а по този начин гради самочувствие и се учи да бъде по-независимо и един ден ще стане самостоятелен и здравомислещ човек.

Естествено, когато бързате да закарате хлапето на детска градина и след това да отидете на работа нямате време да се наслаждавате как самостоятелно мисли, че не иска да го сложите в детското столче в колата например. И докато се дърпа и бунтува вие несъмнено знаете, че скоро ще закъснеете за работа. Добрата новина е, че има малки трикове, с които да успокоите детето да направи нещото сега, пък когато имате повече време, тогава можете наистина да му дадете право на избор.

Не иска да седне в столчето за кола

Струва ли си битката? Разбира се, това не подлежи на договаряне, задължително е за неговата безопасност.

Какво можете да направите?

Най-ефективният изпробван начин е да обърнете искането си на игра. Например да се престорите, че това е игра и се стремите да седнете първа в столчето, тогава мъникът със сигурност също ще иска да седне и проблемът ще е решен лесно и без ядове. Можете също така да се опитате да го разсеете докато го слагате, като му правите например смешни лица или издавате звуци или нещо, което знаете, че вашето дете приема с усмивка и му е весело. Така, докато се смее, изобщо няма да обърне внимание на това какво го карате да прави.

Не иска да целуне или прегърне роднина

Струва ли си битката? По-скоро не! Няма никаква причина, поради която да карате детето да целува или прегръща когото и да било, щом то не иска. То има право да приема или отказва физически контакт.

Все пак, ако знаете, че бабата или дядото много ще се обидят и ще бъдат огорчени, че любимият (любимата) им внук (внучка) не ги дарява дори с една прегръдка, можете просто спокойно да им обясните точно това и да ги помолите за компромис от тяхна страна, но не и да ги принуждавате.

Не иска да си измие зъбите

Струва ли си битката? Определено, особено ако искате детето да има здрави зъби и като порасне.

Какво можете да направите? Вместо да му кажете задължаващото „Отиди да си измиеш зъбите!“, което автоматично приканва към отказ дори и възрастен човек, можете да го попитате дали според него сега е подходящото време за миене на зъби, така детето ще почувства, че му давате право на избор и е много вероятно да отиде и да ги измие без да ви противоречи.

Не иска да яде зеленчуци и плодове

Струва ли си битката? Не боли да опитате. Но най-важното е да не изпадате в паника ако не иска и да не го карате да ги яде насила.

Вместо това можете да се опитате да му дадете сурови зеленчуци с някакъв сос, в който само да ги топи. Това определено предизвиква желание у децата да ги опитат. Също така можете да „скриете“ плодовете в някой и друг сладкиш. Има много рецепти, които са хем като сладкиши, хем пълни с плодове. Взимайте го на пазар с вас, когато имате повече време и искайте мнението за това кои плодове и зеленчуци да купите, така то отново усеща, че има право на избор и ще е по-склонно след това да ги опита, след като само ги е избрало.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град