спорт

Начало | спорт | Най-странните зимни спортове, които са били част от олимпийските игри

Най-странните зимни спортове, които са били част от олимпийските игри

Аз детето | 2018-02-09

Най-странните зимни спортове, които са били част от олимпийските игри

Светът отново ще бъде олимпиада или поне тази част от света, която се интересува от професионалния спорт! Защо казваме това ли? Много просто – през следващите две седмици погледите на феновете на спорта по целия свят ще бъдат насочени към Южна Корея, защото точно днес там ще бъде даден старт на 23-тите Зимни олимпийски игри. Те ще бъдат открити с тричасова пищна церемония точно в 13 часа българско време. Мирът на планетата ще бъде темата на откриването, като в церемонията ще участват над 2000 души. България ще дефилира чак 32-а от общо 92 нации, тъй като заради корейската азбука излизането на държавите ще е различно от досегашното. Макар че повечето спортисти са се отказали да участват в откриването заради риска от болести и голям студ, има и такива смелчаги, които не са се отказали от важното събитие. За тях домакините са осигурили специален пакет, който включва пончо и одеяло, шапка, подложка за сядане, загряващи пликове, барабанче и минифакла. Американците пък дори са си осигурили самоподгряващи се костюми. Какви чудеса можеш да видиш на тези олимпийски игри само!

За съжаление обаче има и такива неща, които няма да можем да видим или по-точно казано някои видове спортове. Те не са никак популярни и ни звучат доста интересно! Затова макар че няма да ги видим, решихме да споделим с вас кои са тези, които ни впечатлиха най-много и също да се потопим в духа на Зимните олимпийски игри!

До 1990 г. страните домакини на зимните или летните игри са можели да добавят „демонстрационни спортове“ към официалната програма. За тях медали не се връчвали и често били свързани с някаква регионална традиция. Някои от тях са прераснали в официални дисциплини, но много (като скиджоринг) остават извън игрите.

Скиджоринг е състезание, при което кон (или куче), теглят скиор по лед и сняг. Появява се като демонстрационен спорт само веднъж по време на Зимните игри през 1928 г. в Сейнт Мориц, Швейцария, където участниците се състезават с коне по замръзнало езеро. Скиджоринг все още се практикува в Европа и Северна Америка.

Друг такъв чудноват спорт е ски балетът. Той е точно това, което си представяте сега! фигурно пързаляне върху сняг със ски, съпроводено със скокове и завъртания. Той се появява като демонстрационна дисциплина на Олимпийските игри в Калгари, Канада и на игрите в Албървил през 1992 г. Така и не е включен като официална дисциплина.

Третият спорт, който остави и у нас най-голямо впечатление е скоростното спускане със ски! При него целта не е да победиш някого на склона, а да се спуснеш за възможно най-кратко време. Появява се като демонстрационна дисциплина на игрите в Албървил през 1992 г., където победителят успява да развие 228 километра в час. Спортът се доближава до екстремните спортове, които присъстват в Олимпийските игри през последните години. Спускането обаче не става официална дисциплина, тъй като по време на подготовката си за игрите загива швейцарският скиор Николас Бочатай.

Сега след като знаете повече, остава и да гледате откриването. Макар че много от спортистите няма да участват в него, то винаги е впечатляващо, а и определено ще е интересно да видим самозатоплящите се костюми!

По материали на nationalgeographic.com

Вижте още:
Неугасимият олимпийски огън



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град