България

Начало | България | Националният исторически музей показва съкровища на 7 хиляди години

Националният исторически музей показва съкровища на 7 хиляди години

Аз детето | 2018-12-15

Националният исторически музей показва съкровища на 7 хиляди години

Злато, сребро и предмети отпреди 7 хиляди години представя за първи път Националният исторически музей. Реликвите са намерени през 2018 г., която беше изключително успешна за българските археолози. Изложбата беше открита на 13 декември и ще остане в музея до края на декември. Експонатите в изложбата са открити при археологически разкопки на територията на цялата страна. Реликвите са датирани от V хилядолетие до XV век, а големият акцент в изложбата е златно-сребърното съкровище открито в крепостта Калиакра. Сред находките са накити и преди всичко ценни монети, които дават информация за финансовата политика на малките средновековни държави в навечерието на османското нашествие. Артефактите бяха разкрити през лятото от екипа на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Общо около 400 са находките през изключително богатата за археологическия екип на музея година. През 2018 г. са направени десетки разкопки, теренни обхождания, наблюдения и геофизични проучвания на територията на цялата страна – по Черноморското крайбрежие, в Родопите, в Централна Северна и Северозападна България, в Плана планина, Витоша, Карловската котловина, Тракийската низина, София. Проучени са били селищни могили, антични и средновековни крепости, надгробни могили и селища. Изложбата представя най-ценните открития от всички тях.

Такива са стотиците златни и сребърни монети, пръстени, обеци, накити и обкови, открити от директорката на НИМ доц. Бони Петрунова в крепостта Калиакра. Тя е подбрала да покаже най-интересните екземпляри от малкото глинено гърне, изровено под опожарена къща от края на XIV век. Скъпоценностите най-вероятно са заграбени при нападение над столицата на Добруджанското деспотство през XIV в. Крадецът е закопал плячката под къщата си, но тя също е изгоряла. Любопитно е, че изображенията по някои от сребърните апликации имат китайски произход, което пък е ново доказателство за връзките на Добруджанското деспотство с тази държава, пишат от музея.

„Тази година наистина беше успешна, тъй като имахме 21 експедиции на девет наши археолози от отдел „Археология“. Важна е информацията, която носят артефактите за нашето минало.“ казва проф. Христов. пред БТВ. Освен реликвите от 7 хил. години насам, посетителите ще могат да разгледат снимки и карти на местата, където са открити.

Повече от красивите и интересни съкровища можете да видите в музея или нашия фотопоглед!

Снимка: НИМ



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град