Растения и животни

Начало | Растения и животни | Могат ли растенията да живеят без почва?

Могат ли растенията да живеят без почва?

Аз детето | 2018-03-16

Могат ли растенията да живеят без почва?

Какво си представяте, когато чуете думата „градина“? Със сигурност не дракони или нинджи, нали? Както всеки от нас си представяте пръст от която се показват красиви цъфнали цветя и вкусни зеленчуци. Редове от царевица, марули, домати, които гордо се издигат над почвата и се радват на слънчевите лъчи и въздуха! А какво си представяте, когато чуете думата „парник“? Сигурно пак почва, но този път в затворено пространство. Знаехте ли обаче, че в някои парници пръст изобщо няма и растенията се издигат над земята и растат благодарение на други... неща.

Преди много, много години хората са разбрали, че това, което е важно за растенията от пръстта всъщност са минералите и хранителните вещества, които тя съдържа. Самата тя обаче хич не е необходима. Така използвайки специално разработен метод наречен по-късно „хидропоника“ те открили, че растения могат да се отглеждат и във воден разтвор богат на минерали. Думата „хидропонни“ идва от две гръцки думи „хидро“ (вода) и „понос“ (обработвам). В действителност растенията дори не са натопени във водата. Просто редовно биват поливани с различни хранителни вещества, включително азот, фосфор и калий. Ако можете да добавите тези необходими минерални хранителни вещества във водата за растенията, вече нямате нужда от почвата. Почти всяко растение може да се отглежда с хидропоника.

Хидропонните контейнери могат да приемат много форми. Големите хидропонни ферми използват огромни мрежи от пластмасови тръби с отвори за растения. Тръбите доставят минерални хранителни вещества във воден разтвор на кореновите системи на растенията. Възможно е също така растенията да се отглеждат хидропонно чрез поставяне на корени в минерален хранителен разтвор, съдържащ се в непочвен материал, като чакъл, кокосови люспи или нарязана хартия. Тези непочвени материали могат да осигурят по-голяма подкрепа за кореновите системи на растенията. Освен това тази вода често се използва многократно, което е и най-големият плюс на подобни системи.

Хидропониката има много предимства в съвременния свят. В районите, в които добрата почва е оскъдна, хидропониката позволява на хората да отглеждат пресни храни. Тъй като хидропонните ферми могат да бъдат разположени на закрито, през цялата година може да се отглежда прясна храна. Хидропониката също така може да позволи на астронавтите да отглеждат свои собствени пресни плодове и зеленчуци в космоса. В действителност вече има такива опити и затова все повече астронавти се радват на салата от пресни марули и краставици.

Снимки: pexels.com

Прочетете още:
Най-странните и редки растения в света
Три растения, които могат да ви победят в играта на криеница
Уникалните и чудновати растения в пустинята



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град