любими герои

Начало | любими герои | Мечо Пух е вече на 90 години

Мечо Пух е вече на 90 години

Аз детето | 2016-10-06

Мечо Пух е вече на 90 години

„Ето мечето Едуард слиза по стълбите... бум... бум... бум... с главата надолу, зад Кристофър Робин.“

Едуард е плюшеното мече, което Алън Милн подарява на сина си Кристофър за първия му рожден ден. Мечето, заедно с още няколко плюшени играчки – Прасчо, Йори, Тигъра, Кенга и бебето Ру, стават главните герои в приказките, които Милн разказва на малкия Кристофър. Авторът на детските романи „Мечо Пух“ и „Къщичката в къта на Пух“ добавя още само двама нови герои и те са Бухала и Зайо, истински горски обитатели от гората Ашдаун, в близост до къщата на Милн.

Мечето Едуард е преименувано на Мечо Пух, по името на малко черно американско мече Уинипег или Уини, любимец на посетителите от 20-те години на Лондонския зоопарк. Малкият Кристофър силно се привързва към черното мече и така любимата плюшена играчка Едуард, получава името Уини Пух, в чест на малкия му приятел.

От този ден досега милиони деца по света, а и техните родители, са се заливали от смях, четейки непохватно смешните приключения на мечето Пух и неговите приятели. Мечо Пух винаги е бил и ще продължава да бъде най-любимото мече в цялата детска литература, а дори и изобщо в литературата. Кой може да забрави любовта му към леките закусчици и меда или пък това как се заклещи в дупката на Зайо и трябваше останалите от Голямата гора да му четат приказки, докато не изтънее малко. Не едно и две деца са се заливали от смях при ловенето на пчели с балон, а много от думите на „малкото глупаво мече“ се цитират толкова често, че са се превърнали по-скоро в народни мъдрости. Можете ли обаче да повярвате, че Мечо Пух е на почти един век. Ние също не можем, но е точно така.

Деветдесет години след публикуването на първата книга за мечето на Кристофър Робин, Мечо Пух се завръща с нов приятел. Продължението на „Мечо Пух“ ще носи заглавието „Най-доброто мече на света“ и ще съдържа четири различни истории от четирима автори: Джийн Уилис, Кейт Сондърс, Брайън Сибли и Пол Брайт. Илюстратор на книгата е Марк Бърджес, а датата ѝ на излизане е 6 октомври 2016 г. По този тържествен повод подготвихме за вас няколко интересни факта за любимото на всички ни мече.

Първата книга за Мечо Пух

Първата книга „Мечо Пух“ излиза на 14 октомври 1926 година. Само в рамките на 12 месеца от нея са продадени над един милион екземпляра. Мечо Пух бързо става любим герой на всички – не само на децата, а и на възрастните. Много от тях и днес продължават да цитират любимеца си. „Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде“, гласи една от неговите реплики.

Продължението от 1928 година

За радост на малкия Кристофър Робин, а и на всички останали деца, две години след появата на първата книжка „Мечо Пух“ на пазара излиза и продължението – „Къщичката в къта на Пух“ А през 1927 година Милн издава и сборник с детски стихчета с илюстрации на героите от „Мечо Пух“. Името му е „Вече сме на шест години“.

Мечо Пух и Уолт Дисни

През 1960 година компанията „Уолт Дисни“ купува правата над „Мечо Пух“. През 1996 година нейни представители заявяват, че героят, създаден от Милн, е надминал по популярност всички други герои на „Уолт Дисни“, с изключение на Мики Маус. Според данни на списание „Форбс“ от 2005 година, продуктите с марката „Мечо Пух“ носят на компанията годишни приходи от над 5 милиарда щатски долара.

„Дисни“ планира игрална версия на „Мечо Пух“.

Мечо Пух и кралицата

През пролетта на 2016 година във Великобритания излезе нова книга за Мечо Пух, в която се появява и британската кралица. Поводите са два – 90-ият рожден ден на Пух и 90-ият рожден ден на Елизабет II. Книгата се казва „Мечо Пух и кралският рожден ден“. Автор на текста е Джейн Риърдън, а художник – Марк Бърджис.

Три цитата от Мечо Пух

„Да ядеш мед е много хубаво, но има един още по-хубав миг – преди да започнеш да го ядеш“.

„Когато се събуждаш сутрин, Пух, каза Прасчо, какво си помисляш най-напред?

– Какво ще има за закуска. А ти, Прасчо?

– Аз си мисля какво ли интересно нещо ще се случи днес.

Мечо кимна замислено: То е все същото“!

„Няма нищо по-хубаво от това денят ти да започне с щастлив край“.

Вижте още:
Какво казва любимият ви герои от „Мечо Пух“ за вас?
12 от най-забавните и мъдри цитати от Йори



Коментари
4 коментара

Симона Тодорова, 11 г.,

Публикувано на 07.10.2016

Много обичах Мечо Пух,като малка!.... Не е за вярване,че още ми е любимо филмче и любима книга!!!

златина стоянова, 7 г.,

Публикувано на 31.12.2016

мечо пух е много хубав като малка винаги го гледах и не пропусках мечо пух

Моника , ,

Публикувано на 18.06.2017

Ето една лоша новина - Мечо Пух е задължителна за трети клас. Ол, не!

Ивайла Христова, 10 г.,

Публикувано на 23.06.2017

Иаз съм така Симона-Много обичах Мечо Пух,като малка!.... Не е за вярване,че още ми е любимо филмче и любима книга!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град