География

Начало | География | Мъртво ли е Мъртво море?

Мъртво ли е Мъртво море?

Аз детето | 2019-08-19

Мъртво ли е Мъртво море?

– Татко, Тихият океан непрекъснато ли е тих?

– Не можеш ли да ме попиташ нещо по-умно?

– Добре. От какво е умряло Мъртво море?

Ха-ха-ха-ха! Много смешно, нали? Това е любимата ни смешка, но въпросът, който задава детето всъщност си е много логичен! Мъртво море определено звучи като място, което би било пълно със скелети на различни морски животни или пък умряла риба... И определено не звучи като красиво място на което бихте искали да поплувате или пък да се снимате на брега. Мъртво море провокира човешкото любопитство от хиляди години и трябва да знаете, че първо изобщо не е никакво море. Разположено е между Израел, Палестина и Йордания и всъщност не е никакво море, а вътрешно континентално езеро. В най-широката си точка Мъртво море е с ширина около 17 километра. В най-дълбоката си точка е дълбоко около 400 метра. Но това не е най-впечатляващото за него – прочетете още няколко интересни факта.

  • Мъртво море е един от водните басейни с най-високата концентрация на сол на Земята. Процентно съдържанието на натриев хлорид във водите му е 330%. За сравнение в Черно море солта е 17%, а в Индийския океан – между 32% и 35%. Като цяло това „море“ е средно 8,6 пъти по-солено от океаните.
  • Толкова висока концентрация на сол води до това, че водите на така нареченото море са толкова гъсти, че хората няма как да плуват в тях, а буквално се носят върху им. Дори и 100-килограмов човек може спокойно да лежи върху водната повърхност, без да потъва.

  • Името си пък езерото получава именно заради тази сол. Всъщност няма как да срещнете скелети на каквито и да било животни там, защото те никога не биха и припарили до Мъртво море! Сериозно – тук няма риби, нито водни растения. Единствените живи твари, които са се приспособили към тази неблагоприятна среда, са малък брой бактерии и микроорганизми.
  • Американски учени от Калифорнийския университет разгадаха произхода на т. нар. солени дъждове в Мъртво море, съобщиха информационните агенции. Явлението е познато на научната общност, но досега нямаше приемливо обяснение. Според американските специалисти под силните слънчеви лъчи водата от повърхностния слой на морето се изпарява, като същевременно концентрацията на сол се увеличава. Образуват се микроскопични кристали сол, които падат на дъното и там се натрупват във вид на големи плочи каменна сол.

Прочетете нещо и за други интересни водни басейни:
Саргасово море – морето без брегове
Чудото на Черно море!
Карибско море – люлката на пиратството и ураганите



Коментари
1 коментар

Никола , 9 г.,

Публикувано на 22.04.2020

много е хубаво и ми хареса наи мно го събирането на солта.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град