Лаборатория

Начало | Лаборатория | Магията на водата, която може да обръща нещата

Магията на водата, която може да обръща нещата

Аз детето | 2021-07-20

Магията на водата, която може да обръща нещата

Един много прост и лесен опит с един невероятен „еха“ ефект! Това ще ви предложим ей сега. И наистина е точно така. За да нагласите този експеримент ще ви трябват буквално не повече от 8 минути, но за да се насладите и да осмислите ефекта му ще ви трябва много повече време. Водата е най-могъщото нещо в природата и това си е факт с който никой не може да спори. Знаете ли обаче, че тя не само може да поддържа всички организми живи? Тя има много повече скрити свойства. Нищо чудно, че заема толкова голяма част от планетата ни. Сега чрез един наистина интересен опит ще можете да разкриете още едно от чудните свойства на водата! Готови ли сте?

Тогава ще ви трябват:

  • прозрачна чаша или буркан
  • вода
  • лист хартия и нещо за рисуване – каквото и да е

Ето и какво да направите, за да видите магията:

Първо нарисувайте една голяма и хубава стрелка на листа. След това поставете съда на равна повърхност и близо до стена. Второто е за да може да облегнете листа със стрелката някъде. После просто го направете! Накрая поставете чашата или буркана пред листа и го отдалечавайте постепенно докато не започнете да виждате изображението ясно през него. Забележете и накъде сочи стрелката – това е много важно.

Накрая идва и ред на магията. Започнете да сипвате вода в чашата плавно. Накрая погледнете отново изображението през нея. Ха! Стрелката е сменила посоката си. Колко чудно е това! Можете да експериментирате и още:

  • Опитайте да видите какво ще се случи ако отдалечите чашата или буркана още.
  • Използвайте чаши с различна форма и големина.
  • Използвайте различни течности от водата като олио или сок например.

Сега е време и да ви кажем защо се получава така.

Забелязали ли сте, че нещата изглеждат малко смешни, когато ги видите през вода? Това се дължи на пречупването на светлината или по-научно казано на рефракцията. Тя ни помага да създаваме и използваме лещи (лупи), а също така и да виждаме като цяло, защото накратко казано очите ни не са нищо повече от лещи, които пречупват светлината.

По подобен начин, когато тя минава през чашата или буркана се пречупва, а водата, която сипвате след това пречупва светлината и още повече. Резултатът от това двойно пречупване е и обръщането на стрелката. Това е всичко!



Коментари
1 коментар

Нина , 10 г.,

Публикувано на 20.03.2018

Много забавно и полезно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град