Растения и животни

Начало | Растения и животни | Ленивците – животните, напълно заслужили името си

Ленивците – животните, напълно заслужили името си

Аз детето | 2016-05-19

Ленивците – животните, напълно заслужили името си

По света се е наложило мнението, че костенурките и охлювите са най-бавните животни на Земята. Често казваме на някого, че е бавен като костенурка или охлюв. Това обаче не е съвсем вярно. Знаете ли, че на има-няма един полет със самолет и едно преплаване на океан от нас съществуват животни, в сравнение с които охлювите наистина стават за състезатели като от Формула 1, като Турбо (онзи герои от филмчето, сещате се) и далеч не са изключения, всеки охлюв би могъл да спечели, особено ако се състезава с ленивец. Ето тези животни вече напълно заслужават името си. То ги описва много точно.

Знаете ли, че също така е много добре, че ленивците не ходят на училище, защото ако го правеха, щяха да закъсняват всеки божи ден и то не с 15 минути или дори 20, а най-вероятно често щяха да идват за края на часовете и сънят никога нямаше да им е достатъчен. Тези сънливи дървесни обитатели спят по 20 часа на ден. Буквално проспиват почти целия си живот, но това им харесва. Дори и когато са будни, гледат да не се движат много-много и да си лежат на някое дърво или най-много да са се провиснали от някой клон с главата надолу. В действителност те са толкова мудни, че дори козината им расте изключително бавно и често е дом на дребни бръмбари и дори водорасли – мързи ги да я изчистят. Това животно прекарва почти целия си живот с главата надолу – може би спокойно да им дадем титлата и за най-добрите циркови артисти сред животните или поне акробати. Това за вас може и да изглежда много странно, но ленивците просто са пригодени за този начин на живот. Те нямат ходила на краката си, а само големи заоблени нокти, приличащи на куки, с които да се закачат и да си висят по цял ден. Тези приятели спят, ядат, раждат и хранят малките си почти само с главата надолу. Сериозно говорим – толкова са свикнали с дърветата, че дори не могат да ходят правилно по земята, ако случайно им се наложи, те пълзят и едва движат тялото си, а ако случайно се обърнат по гръб са като безпомощни костенурки – много трудно се обръщат отново. Знаете ли, че както леко ви намекнахме по-горе, ленивците са и единствените животни, в които ами живеят други такива. Гъстата им и непочиствана козина е дом на много синьо-зелени водорасли, бръмбари и дори пеперуди. Изглежда и самите ленивци нямат нищо против това и съжителстват отлично с тях.

Сега може би ще се почудите как тези мързеливци успяват да избегнат атаката на други животни – много просто, след като са така бавни са на практика невидими за останалите. Те живеят в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Избрали са това място, защото там има най-много храна по вкуса им. Ленивците се хранят с листата и цветовете на тропическите дървета, а също така с плодове и дори с дребни животинки като гущери. Много обичат и насекоми, за тях са истинско лакомство. И най-готиното от всичко е, че ленивецът може да бъде отглеждан и като домашен любимец и всъщност често се прави, ако нямате нищо против да имате леко смрадлив съквартирант. Тези сладури обожават хората, обичат да се гушкат в тях, почти толкова много, колкото обичат и висенето с главата надолу.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град