важните неща

Начало | важните неща | Лекарите съветват – спазвайте тези правила през грипната ваканция, за да сте здрави и да ѝ се насладите подобаващо

Лекарите съветват – спазвайте тези правила през грипната ваканция, за да сте здрави и да ѝ се насладите подобаващо

Аз детето | 2023-01-24

Лекарите съветват – спазвайте тези правила през грипната ваканция, за да сте здрави и да ѝ се насладите подобаващо

Ваканция – всеки ученик обича тази дума и ако вие кажете, че не е така ще ни излъжете! Независимо дали е великденска, пролетна, лятна или грипна! Последната е особено вълнуваща, защото е неочаквана и извънредна! Запомнете обаче, че ключовата дума е „грипна“, а не „ваканция“. Грипът е една от най-заразните инфекции откакто човечеството съществува и се предава по въздушно-капков или контактен път, което означава, че можете да се заразите много лесно. Точно това е и целта на грипната ваканция – да не си предадете вирус един на друг.

Такава ваканция има за цел не да ви даде време за почивка и забавление, а за да пазите здравето си. Затова трябва да си стоите у дома, поне първите 3-4 дни, съветват лекарите. Знаем, че понякога може да е скучно, но каузата си заслужава – много ли ще ви е хубаво да кашляте, да ви боли гърлото и да ви се запуши носът... Не, нали? Имайте предвид, че това са само най-меките симптоми, а да не говорим за усложненията, които могат да настъпят. Така че помнете, грипната ваканция служи за това да си останете у дома и грипът да не се разпространява от човек на човек, забавлението и почивката са само един приятен бонус.

Все пак ако не можете да издържите толкова дълго у дома, можете да се видите с приятелите си, които не са болни, но нека това стане на открито. В зоопарка, парка или просто навън пред блока. Моловете, киното и кафенетата изобщо не са подходящи за този тип почивка, така че ги забравете, ако искате да сте здрави. Можете и да не се разболеете, но вероятността това да стане, когато сте на затворено място с много хора се увеличава значително.

Другото важно нещо, което трябва да запомните е винаги да носите със себе си мокри кърпички и да забърсвате ръцете си често или пък да ги миете ако сте си вкъщи. Грипът се разпространява много лесно от ръцете. Запомнете също така, че когато кихате и кашляте не трябва да го правите в дланта си, а в сгъвката на лакътя. Защо ли? Причината е същата, като тази с мокрите кърпички. Ако родителите ви са казали да носите медицинска маска, запомнете, че трябва да я сменяте на всеки 20 минути, за да има ефект. Тези маски не са с филтър и в един момент просто се пълнят с вируси и имат обратния ефект.

Запомнете също така, че не трябва да приемате наведнъж много имуностимулатори или витамини – дори и родителите ви да ви казват обратното. А когато им обясните причината, те сами ще разберат, че сте прави! Такива неща може и да не са вредни, но ако се приемат в правилното количество. Ако изведнъж започнете да пиете колкото се може повече витамини, това няма да има никакъв ефект, освен че ще натоварите излишно тялото си. Човешкият организъм може да преработва и усвоява едно определено количество витамин всеки ден. Ако това количество се надвиши, той просто ще изхвърли остатъка, но ще му трябва време, докато го направи и така ще се занимава с този процес, вместо например да ви защитава повече. Освен това тези видове лекарства не действат от днес за утре – трябват им месеци!

Запомнете, че не бива да се плашите от малко по-високата температура! Това всъщност е защитен механизъм на организма и ако температурата ви е не повече от 38 градуса, не взимайте лекарства. Разбира се ако не ви е много зле! Ако не ви тресе и не ви е много лошо, просто се съблечете и изчакайте малко. Температурата прави така, че тялото ви да е по-топло и по този начин да не бъде гостоприемно за вирусите. Повече за цялата тази работа можете да прочетете тук!

Не на последно място – яжте повече плодове и зеленчуци – да, знаем, че този съвет присъства във всяка ситуация, но е така! Плодовете и зеленчуците са едни от най-полезните храни и дават точното количество витамини, по точния начин, по който да помогнат на тялото ви да се справи с всеки грип.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град