История

Начало | История | Кой ли е този цар Тутанкамон?

Кой ли е този цар Тутанкамон?

Аз детето | 2017-06-26

Кой ли е този цар Тутанкамон?

Египет – какво е първото нещо, което ви идва наум, когато чуете тази дума. Може би пирамидите в Гиза? Река Нил? Това определено са едни от най-разпознаваемите символи на Египет! Но какво ще кажете за египетските владетели? Знаете ли името на някой от тях? Помислете, има поне един, за когото сте чували? Тутанкамон да ви говори нещо?

Един път щом го чуете няма как да не го запомните дори и само заради необичайното му име. И ако то ви изглежда странно, трябва да знаете, че в действителност е фамилията му. Небхеперура е първото му име! Докато вие се опитвате да го произнесете (ние не успяхме много добре, а не питайте как го писахме) нека ви кажем, че Тутанкамон или да му казваме за по-кратко Тут, е роден приблизително през 1341 пр. н. е. Бащата на Тутанкамон, Ехнатон, е бил доста непопулярен фараон, известен с драстичните религиозни промени и корумпиран режим. Много историци смятат, че е бил принуден да абдикира от трона си и е убит много скоро след това. След кратък период на управление от други фараони, 9-годишният Тутанкамон става цар, 12-тия владетел от 18-тата египетска династия около 1332 г. пр. н. е. Сигурно вече се досещате, че той е известен с това, че е най-младият владетел в цялата световна история! Като се има предвид младата му възраст, първите години на Тутанкамон като фараон вероятно са били водени от съветник на име Ay, както и главен военен командир на Египет, на име Хоремхеб. Под тяхно ръководство Тут е обърнал представите на хората, които смятали, че ще бъде същият като баща си. Само за една година той успял коренно да промени мнението на народа си като им върнал старата религия и им дал повече свобода! В рамките на първите две години от своето управление той напуска Амарна и заедно със съпругата си Анхесенпаатон (дъщеря на Ехнатон и Нефертити) се завръща в Тива, където отново отваря храмовете и възстановява техния блясък и богатства. Двамата променят имената си на Тутанкамон и Анхесенамон, като обявяват отказа си от ереста на Ехнатон и подновената си преданост към култа на Амон – бога на слънцето, на който е кръстен и самият Тут.

Десет години след възкачването си на престола Тутанкамон вече е мъртъв, без да е оставил наследник. Погребан е набързо в малка гробница, първоначално предназначена за частно лице, а не за цар. За да отмъстят за ереста на Ехнатон, следващите фараони успяват да изличат от историята почти всички следи от амарнските царе, включително Тутанкамон. По ирония на съдбата този опит да се заличи споменът за Тутанкамон всъщност го запазва завинаги. По-малко от век след смъртта му никой вече не си спомня къде е гробницата му. Скрита от грабителите от издигнати върху ѝ постройки, тя остава практически непокътната до откриването ѝ през 1922 година.

Британските археолози Хауърд Картър и Джордж Хърбърт откриват гробницата на Тутанкамон в Долината на царете на 26 ноември 1922 г. Повечето от това, което знаем за Тутанкамон е дошло от това време, тъй като различни учени са проучили гроба, мумифицираното тяло на Тутанкамон и предметите погребани с него. Нови открития все още се правят и днес. Благодарение на разработването на нови технологии и научни методи, учените продължават да изследват гробницата на младия фараон и да откриват още много загадки.

Така например са открити много предмети включително безценни бижута, мебели, детски играчки, дрехи, оръжия, а също и безценни картини по стената на гробницата, благодарение на които знаем повече за историята на фараона. Най-интересната находка е мумифицираното тяло на Тутанкамон, запазено за над 3000 години в каменен саркофаг, около който има още три такива – единият пълен със злато. Едно обаче все още не е ясно, причината за смъртта на владетеля. Някои вярват, че е бил отровен, докато други смятат, че е починал в следствие на инфекция.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град