спорт

Начало | спорт | Кой е първият? Интересни факти от света на състезанията с коли

Кой е първият? Интересни факти от света на състезанията с коли

Аз детето | 2017-11-27

Кой е първият? Интересни факти от света на състезанията с коли

Състезанието с коли е като никое друго! Адреналин, вълнение и чувства, които не могат да бъдат изразени с думи. Буквално да летиш или да гледаш как любимият ти автомобилен състезател дава всичко от себе си, за да стане първи. Колите се движат толкова бързо, че можеш да ги видиш само за една секунда, сякаш идват от бъдещето. Предлагаме ви да се потопите в света на състезанията с тези интересни, любопитни и дори забавни факти, които ще ви разкажат кои са първите сред първите в автомобилните състезания!

Първите състезания

Първото състезание, ама най-първото се е провело във Франция през 1894 година. Тогава участниците е трябвало да пропътуват 126 километра от Париж до Руан и след това да се върнат. За днешните автомобили и техните възможности това може да не звучи чак толкова впечатляващо, но за колите по онова време си е било истинско постижение. По-интересното тук обаче е, че от 100 стартирали шофьори само 21 късметлии успели да довършат състезанието. Това е било така, защото по онова време колите не били чак толкова здрави и често се повреждали. Най-интересното от всичко било, че основният критерий за победа през 1894 година не бил бързината. Победител бил този, който достигнел до финала с най-малко щети по автомобила си. Така първото място било споделено от две коли с марките „Пежо“ и „Панар“. Тези от вас, които се интересуват от колите сигурно са ги чували. Тогава нека ви зарадваме и разсмеем и с факта, че по време на състезанието участниците били снимани от фоторепортер, който се возел на... велосипед! Да, скоростта на първите автомобили била само 18 километра в час. Това е било едно наистина много бавно състезание. Въпреки това е било вълнуващо, защото е първото.

Чудесата на „Формула 1“

Времената се менят, при това доста бързо. В сравнение с тези първи коли и състезанията днешните сякаш идват от друга планета. Скоростта е просто невиждана и участниците дават всичко от себе си, за да са първи. При това само си представете, доказано е, че по време на състезание от стрес и напрежение пилотите от „Формула 1“ губят по два килограма. За зрителите също не е по-лесно: на тях пък им се дават специални наушници, защото без тях могат трайно да загубят слуха си, заради рева на моторите. Така че модерните състезания са не само невероятно шофиране, но и сериозно претоварване на тялото. Това е и причината почти да няма жени в подобен вид състезания. Не че им е забранено да участват, но досега само пет жени от цялата история на състезанието са се решили на тази стъпка и само 2 от тях са успели да го завършат успешно.

Компютърните игри

Много от тези дами, а също и момчета и момичета като вас обаче могат да се насладят на състезанията без цялата тази опасност. При това могат да го направят от сигурно място у дома. Колко страхотно! Досещате се, че говорим за компютърните игри със състезания с коли. Те са толкова популярни, че дори са си отделен жанр. Знаете както има пъзел игри, игри симулатори, стратегически, така има и състезания с коли. Първите такива са се появили през 70-те години на 20-ти век и са били разработени за игрални автомати. Неудобно управление, трудни маневри и немного добра графика – това са били характеристиките на първите игри и въпреки това хората са ги харесвали наистина много. С течение на времето обаче те се подобрили значително и през 1996 година за първи път е пусната легендарната „Need for Speed“. Тази игра става истинска класика и дори вие я харесвате, признайте си!

Състезания за най-бавните

За финал на невероятните ни и бързи факти нещо наистина забавно: вярвате или не костенурките също имат свое състезание. То е далеч по-спокойно, възпитано и дори аристократично. Те също са облечени като състезателни коли от своите стопани от Канада, където традиционно се провежда то. Даже смятаме, че тук да пресечеш финалната линия е много по-мотивиращо от всеки медал или купа, защото накрая бавните състезатели ги чака чиния със сочни и вкусни плодове. Определено гледането на такова състезание ще е необичайно и забавно!

Снимки: Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град