любопитно

Начало | любопитно | Кометата 46P/Wirtanen ще ни навести малко преди Коледа

Кометата 46P/Wirtanen ще ни навести малко преди Коледа

Аз детето | 2018-12-04

Кометата 46P/Wirtanen ще ни навести малко преди Коледа

В момента малка комета, наречена 46P/Wirtanen, се приближава към Земята. Тя ще се намира най-близо до нашата планета на 16-и декември – точно на 11 586 350 километра (или около 1/13 от разстоянието от нас до Слънцето). Според астронома Джо Рао тази вътрешно-орбитална среща ще бъде десетата най-близка от 1950-та година насам. 46P/Wirtanen е една от над 400-те комети от „семейството на Юпитер“. Като такава тя има елипсовидна орбита, като нейният афелий (най-далечната точка от Слънцето) е край Юпитер.

Докато се движи към перихелия (а именно – най-близката точка до Слънцето) по време на своята 5,4-годишна орбита, кометата се приближава значително близо и до нас. От време на време орбитата на Земята се синхронизира по такъв начин, че ние се озоваваме в района на нейния път. И в края на тази година ще се случи именно това. Ето какво трябва да знаете, ако искате да наблюдавате това събитие. В началото на декември 46P ще присъства на небосвода при деклинация от -20° – между съзвездията Кит и Еридан. До 16-и декември кометата вече ще е по средата между звездните купове Плеяди и Хиади.

Някои астрономи предполагат, че леденият обект ще е с видима звездна величина (логаритмична мярка, отразяваща яркостта на наблюдаваното тяло) от +8 (отрицателните стойности показват, че обектът ще е по-ярък). Според други ще е +4 през декември, като на 16-и същия месец ще достигне пик от +3. За справка +3 или +4 съответства на най-бледата видима за невъоръженото око звезда, наблюдавана от градска среда.

Обектът, чийто приблизителен диаметър е 1,2 км, не е достатъчно голям, че да генерира дълга опашка от светлоотразяващи прахови частици. Неговата опашка ще се състои предимно от газ. Като цяло кометата ще се появи на небето ни като „пухкава и леко разсеяна топка светлина“, голяма горе-долу колкото Луната. Затова най-добре отидете на възможно най-мрачното място (естествено не сами) и не гледайте директно в кометата, а леко вдясно от нея. По този начин пръчиците в средата на ретината, които са чувствителни на слаба светлина (ще могат да уловят колкото се може повече детайли).

Снимка: NASA



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град