Растения и животни

Начало | Растения и животни | Колко ли акули има в морето и други интересни факти

Колко ли акули има в морето и други интересни факти

Аз детето | 2023-07-06

Колко ли акули има в морето и други интересни факти

Колко са звездите в небето? Колко риби има в морето? Дали изобщо могат да бъдат преброени или пък отговорът просто стига до безкрайност? Ето тези странни, но интересни въпроси си задаваме сега. Така се чудехме и за един специфичен вид риби... Колко ли акули има в морето? Със сигурност бихме могли да получим точен брой на акулите по света нали... или пък не! Във водата има толкова много различни видове от тези риби, че по-скоро е невъзможно да се преброят. Има обаче някои много интересни неща за акулите, които е хубаво човек да знае, за да изпъкне в разговора или пък просто защото е любопитен като вас.

Така например знаехте ли, че има повече от 400 вида акули и че до 16-ти век моряците са ги наричали „морски кучета“. Най-вече заради острите им зъби! Най-малкият вид от тези „морски кучета“ е акулата джудже, която е голяма само няколко сантиметра. А пък най-голямата акула е китовата. Тя може да достигне дължина до 12 метра, което я прави най-голямата риба в света. (Сега може би си мислите, че грешим и че китът е най-голямата риба, но не забравяйте факта, че той всъщност е бозайник!)

Размерите на животните не ви впечатляват? Добре, тогава какво ще кажете за факта, че акулите са смятани за по-дълго живеещи на нашата планета дори и от динозаврите. Най-ранните известни на науката акули са съществували тук преди повече от 450 милиона години. Впечатляващо, а? За съжаление, рядко се срещат напълно запазени изкопаеми остатъци от акули. Това е така, защото акулите нямат кости. Вместо това, те имат скелети, направени от хрущял, което е вид съединителна тъкан, достатъчно силна, за да осигури подкрепа, но по-мека от костта. Хората имат хрущял в ушите и носовете си.

Друг много интересен факт е, че акулите могат да бъдат намерени във всички морета по света. Повечето живеят в солени води, но има и няколко вида, които живеят в сладководни реки. Те разбира се са по-малки от събратята си, но пак са си акули. За съжаление много видове акули са подложени на атаки от страна на хората и броят им намалява с всяка изминала година. Експертите смятат, че всяка година хората избиват по 100 милиона акули. При това не защото нападат хора. Макар да ни звучи като нещо съвсем обикновено, в действителност акулите нападат хора рядко, само ако се чувстват силно застрашени. Основната причина за избиването на акулите е това, че често биват използвани за храна в много райони по света. Затова се смята, че най-големите виновници за избиването на акулите са рибарите и търговците на риба.

Снимки: pixabay.com

Ако акулите са ви интересни, то вижте още:
Голямата бяла акула – най-опасната сред рибите
Най-добрият ми приятел е акула!
Пет акули от които не бива да се плашите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град