важните неща

Начало | важните неща | Кои са народните будители? Нещо, което трябва да знаем преди празника!

Кои са народните будители? Нещо, което трябва да знаем преди празника!

Аз детето | 2021-10-29

Кои са народните будители? Нещо, което трябва да знаем преди празника!

Кои са народните будители? свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много българи. Те са помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието. Първи ноември е Ден на народните будители. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. В годините на робство и безправие, те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.

Денят на народните будители възниква в трудното време на духовна разруха след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество. Те се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на българите.

Приемат 1 ноември – денят на светеца Иван Рилски за нов, но всъщност добре познат празник. Това се случва на 13 декември 1922 година, когато 19-тото Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за тази промяна е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За него и за правителството, на което принадлежи, въвеждането на новия празник се налага поради следните мотиви:
Допреди войната образованието и възпитанието в нашите училища бе насочено към едно планомерно и системно развитие всред учащата се младеж на национални и отечествени добродетели, от една страна, и на граждански и културни, от друга. Любов и почит към старинно българското, благоговение пред дейците и строителите на нашето национално верую, старание и съревнование към доброто и хубавото, увлечение към идеалното – бяха мили, симпатични явления, които със своята същност трогваха и правеха живота приятен, съдържателен и високо осмислен.
Тия добродетели, насаждани в душите на поколения в продължение на цели десетилетия, бидоха разклатени от отрицателните резултати на войната, преди всичко в самото общество, а оттам – и отражението на отрицателните прояви всред учащата се младеж. Последната се увлече по всекидневното, забавителното и лекото в живота; волност, безгрижие и лекомислие обладаха душите им и лека-полека тя се отдалечи от ценното и същественото в живота и миналото.
А в полумрака на нашето минало се откриват големите фигури на редица велики българи, които с необикновеното увлечение и с една завидна самопожертвователност са служили на своя народ; които не са пожалили ни сила, ни младост, за да положат основите на нашия културен и политически живот. От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България.“

На този ден не трябва да забравяме имената и делата на:

Паисий Хилендарски – монахът, който се е превърнал в знаме на българското Възраждане с едно от най-великите дела в историята ни – създаването на писана българска история, чиято цел е да събуди искрата на патриотизма на народа ни, да му вдъхне самочувствие, припомняйки му славното минало, извоювано достойно от предците ни.

Софроний Врачански – бележит възрожденски писател, общественик, просветител, родоначалник на новобългарската литература и строител на новобългарския книжовен език. Той е и човекът направил първия препис на знаменитата „История славянобългарска“.

Васил Априлов – помогнал да се построи първото българско светско училище в родния си град Габрово.

Петър Берон – авторът на „Рибния буквар“, въвел нов начин на преподаване, придал европейски вид на нашето образование.

Христо Ботев – национален герой, революционер, поет и публицист, оставил след себе си велики стихотворения като „Майце си“, „Към брата си“, „На прощаване“, „Елегия“, „До моето първо либе“, „Хайдути“, „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и много други. Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература.

Димитър и Константин Миладинови – възрожденски патриоти и учители, събрали в сборници много народни песни, пословици, гатанки и обичаи.

Добри Чинтулов – човекът, създал текстовете на най-обичаните песни, които пеем и днес: „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си, вярна ти, любов народна?“.

Васил Левски, чиято отдаденост и саможертва в името на свободата е най-силното човешко качество.

Любен Каравелов – български поет, писател, енциклопедист, журналист, етнограф и безспорен национален герой допринася съществено за развитието на обществената мисъл в България през Възраждането, пише библиографски трудове, статии по българска литература, култура, лексикография, политическа история, нумизматика. Каравелов участва в националреволюционното движение като член и председател на Българския революционен централен комитет в Букурещ, Румъния в началото на 70-те години на 19 век.

Добри Войников – писателят драматург, основал първия български театър, с което положил основите на театралното изкуство у нас, подложил на критика чуждопоклонничеството в пиесата си „Криворазбраната цивилизация“.

Неофит Рилски – първопроходник и продължител на идеята за превръщането на българското образование в светско.

През 10-ти век епископ Константин пише: „Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души.“
„О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена най за вечни времена.“

Колаж: Яна Стаменова



Коментари
23 коментара

Пацо Еленски, 15 г.,

Публикувано на 08.11.2018

Якичко

Ема Кирилова, 18г. г.,

Публикувано на 29.10.2019

Това беше много скучно,защото изобщо не го прочетох >:)

Нина Георгиева, 11г г.,

Публикувано на 31.10.2019

На мен ми беше нужно, защото утре сме в президентството и ще ни дават по телевизията и не искам да се изложа.

Симо Липчев, 12г г.,

Публикувано на 11.11.2019

Доста полезно

Даниел Йорданов, 49 г.,

Публикувано на 18.10.2020

В последния абзац най-вероятно имате предвид написаното от епископ Константин Преславски (за ,, голите " без книги народи) ,което обаче е от 10-ти,а не от 20-ти век!!!
От редакцията: Разбира се, благодарим, поправихме го.

Гергана Тодорова, 15 г.,

Публикувано на 22.10.2020

имам презентация и много ми помогнахте

не казвам , ,

Публикувано на 26.10.2020

Имах есе и това ми помогна, защото не знаех всичките будители.Благодаря ,,аз детето".

Zahari Alipiev , 13 г.,

Публикувано на 21.01.2021

Не знаех всички будители заради е един тест благодаря ,,аз детето"

Стефан Петров, 12 г.,

Публикувано на 25.10.2021

Наистина хубава и качествена информация

Лили Борисова, 11 г.,

Публикувано на 02.11.2021

Да, полезна информация :)

Мария Петрова, 72 г.,

Публикувано на 09.10.2022

Всяка година на 1 ноември, с удоволствие почитам всички будители Не трябва да ги забравяме!

но битес , ,

Публикувано на 11.10.2022

не го писах

Росица Йорданова, 13 г.,

Публикувано на 24.10.2022

Благодаря Ви за помощта

Елиф , 12 г.,

Публикувано на 26.10.2022

Яко,много информация за мен,но пак е яко

Смиляна Делчева, 9 г.,

Публикувано на 27.10.2022

Имам домашно и това беше полезно

Сантра , 13 г.,

Публикувано на 01.11.2022

много ми помогна за презентацията но щеше да е малко по-приятно ако имаше повече информация за Левски

Uliana , 11 г.,

Публикувано на 01.11.2022

Много добра и полезна информация.Колкото и скучно да е трябва да знаем тези неща.МНОГО БЛАГОДАРЯ

nekazvam , ,

Публикувано на 04.11.2022

Mi pomogna mi za proekta i mi napisha 6 :)

Mihaela K., 14 г.,

Публикувано на 06.10.2023

Става!

Божа , ,

Публикувано на 24.10.2023

Беше ми полезно

аз ти, 15 г.,

Публикувано на 25.10.2023

иван рилски народен будител ли е?
От редакцията: Да.

Аз Аз, Моята г.,

Публикувано на 02.11.2023

Много ми помогна.

ученик , 18 г.,

Публикувано на 21.11.2023

Привет! Изображението от статията е разпространено из нашето училище от ученически съвет. По История потърсихме коя е втората личност на първи ред, оказа се Петър Парчевич. Въпросът ми към редакцията е, защо за него информация в текста няма? Ако не е ваше изображението, знаете ли кой е авторът? Задачата ни е да разберем от къде е тръгнала играта на счупен телефон ахаха

От редакцията: Здравейте, когато сме споменавали личностите не сме гледали по въпросното изображение, честно казано не помним откъде точно гледахме кои да са, но не е било по изображението със сигурност. Изображението не е наше, видяхме, че го има на сайтове и фейсбукстраници затова също го използвахме. Успяхме само на сайта на БНР да намерим, че пише Снимка: колаж: Яна Стаменова, но дали е така не знаем. Ето линка към сайта на радиото: https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101549519/102021-g-10-00-12-00-izgrei-zora-s-valentin-dishev, както и тук https://img.bnr.bg/horizont/post/101366141/uchenici-pochistvat-pametni-plochi-na-obshtestvenici-ucheni-i-tvorci
Това са единствените места на които намерихме да пише кой би могъл да е авторът.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град