„Забавното лятно четене“ ще бъде открито с национална кръгла маса на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

Начало  ›  „Забавното лятно четене“ ще бъде открито с национална кръгла маса на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

„Забавното лятно четене“ ще бъде открито с национална кръгла маса на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

25.05.2015

На 27 май 2015 г. в Американския център към Столична библиотека ще се състои национална кръгла маса на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“, откриващата инициатива на „Забавното лятно четене“.

Основната цел на форума е да се обърне внимание на проблемите, свързани с четенето и как неговото разбиране влияе на образователните умения и увереността при общуване сред подрастващите в България.

По време на събитието ще бъдат споделени добри практики и примери от компетентните страни, сред които представители на Софийски университет, Гьоте институт и много други.

На дневен ред остава темата за предизвикателствата пред детското четене, както и за възможностите за стимулирането му сред учениците.

За участие в дискусията са поканени представители на Министерство на образованието и науката (МОН), Столична община, Софийски университет, Гьоте Институт, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки – България“, фондация „Заедно в час“, като партньори на инициативата.

Традиционно на форума, както досега, очакваме голям интерес от много учители, читалища и библиотеки от цялата страна. Кръглата маса е предназначена също за писатели, издателства, неправителствени организации и всички други заинтересовани страни.

Посланици на „Забавното лятно четене“ са Михаил Белчев, Юлия Спиридонова, Марин Бодаков, Весела Фламбурари, Петя Кокудева, Маги Благоева, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Стефка Янорова, Ники Кънчев, Роси Кота и Радинела Бусерска, които ежегодно участват в инициативите на кампанията.

През 2015 г. „Забавното лятно четене“ става на 5 години и с всяка изминала година печели все по-голяма подкрепа. Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, “Заедно в час“ издателство Ентусиаст и книжарници Сиела.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

Програма:

НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА
„ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ – ПЪТ КЪМ РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНИ УМЕНИЯ“
Откриваща инициатива на кампанията „Забавното лятно четене“ 2015
27 май 2015, Американски център, Столична библиотека
 
 
10:00   Откриване
Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката
Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет Столична община
Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека
 
Модератор на кръглата маса: Радинела Бусерска, журналист и тв водещ
10:15 - 11:30  Първи панел – Четене с разбиране – защо?
 
Проучвания и добри практики. Представяне на данни от проучване на PISA
доц. Милена Цветкова, СУ - Алгоритъм на четенето (кратка презентация)
Представител на Министерството на образованието и науката
Мария Димитрова, Роберт Янакиев, общински съветници
Мария Янкова, Експерт „Образование“ в УНИЦЕФ-България – Ползите от детското участие в процеса на обучение и четене и как новите технологии биха могли да се използват по-ефективно за четене с разбиране
Андреа Белафи, Goethe Institut – Полезни практики от Goethe Institut
 
11:30 – 11:50    Кафе-пауза
 
11:50 – 12.30 Втори панел – По какъв начин четенето с разбиране може да работи ефективно в училище? Какви са наблюденията на преподавателите и обществото?
 

Десислава Тодорова, преподавател „Заедно в час“
Марин Бодаков, поет и преподавател в СУ
Елизабета Георгиев, библиотека Димитровград, Република Сърбия
Евелина Гечева, Академика - Наблюдения и изводи от кампанията "Бъди грамотен"
 
12.30 – 13.00 Дискусия с публиката