Весело е началото на седмицата със „Забавното четене“ и учениците от 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“

Начало  ›  Весело е началото на седмицата със „Забавното четене“ и учениците от 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“

Весело е началото на седмицата със „Забавното четене“ и учениците от 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“

19.09.2016

 

Знаете ли, че в 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“ в София, часовете винаги започват и завършват с някоя модерна и весела песен. Точно така – това е едно от училищата, в които вместо традиционния звънец, за начало и край на учебния час има подбрана песен. Това научихме и чухме лично, след като днес им бяхме нагости. Гостуването беше много специално, защото представихме кампанията "Забавното четене“ на усмихнатия 4-ти „в“ от 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“! Показахме на децата как да попълват своя читателски дневник, а те ни дариха с много усмивки и искрена радост. Споделиха ни кои са любимите им книжки, колко книжки са прочели това лято и как с удоволствие се включват в различни инициативи свързани с четенето.

На такова събитие, разбира се, имахме и специален гост – Доника Ризова. Тя е автор и водещ на единственото предаване за медии в българския ефир – Медиите ON AIR. Тя с удоволствие сподели с децата, не само какво е „Забавното четене“, но дори им разказа повече за работата си. Сподели с тях и забавни истории от любимата ѝ книжна поредица за щуротиите на „Малкия Никола“. За нашите мили приятели Доника беше донесла и своята книжка, която е доста по-различна от сегашните издания. Всички деца много се забавляваха, като разбира се най-интересна им беше нашата викторина. Така чрез забавна игра екипът на „Забавното четене“ показа на малките любопитковци как да попълнят своите онлайн читателски дневници.

Успяхме добре да си поговорим с децата, които без притеснения задаваха своите въпроси, които бяха свързани както с кампанията „Забавното четене“, така и просто за всичко свързано с четенето и книгите. Така научихме, че те също не правят изключение и любимата книга на повечето от тях е „Матилда“ от Роалд Дал. Таня от 4-ти „в“ пък сподели с нас, че когато порасне би искала да работи в книжарница и че обожава да чете. От своя страна Алекс ни разказа, че една от книгите, които е прочел наскоро и много му е харесала е със заглавие „Нашествието на Горната земя“ и препоръча на всички свои връстници от цялата страна да я прочетат!

Накрая не забравихме и за подаръците. Всеки от учениците получи от нашите ранички пълни с изненади. Срещата приключи с аплодисменти, а децата се заканиха, че ще кажат на всичките си съученици за „Забавното четене“ и че ще станат най-четящото училище за 2016 година!

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.