София и Русе са начело в надпреварата за най-четящ град на „Забавното лятно четене“ 2012

Начало  ›  София и Русе са начело в надпреварата за най-четящ град на „Забавното лятно четене“ 2012

София и Русе са начело в надпреварата за най-четящ град на „Забавното лятно четене“ 2012

13.08.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В разгара на лятото „Забавното лятно четене“ гостува и на дeтския отдел на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Домакините бяха подготвили незабравим празник за присъстващите деца, родители и учители. Всички се включиха активно в игрите и въпросите, които водещата Жюстин Томс от Az-deteto.bg умело дирижираше.
Освен, че бяха насърчени да четат и попълват активно свой онлайн читателски дневник, децата имаха възможност да се запознаят и с местната детска авторка – Елена Деянова. Елена Деянова е единият от посланиците на „Забавното лятно четене“ за Пазарджик. Тя е автор на детска книжка с главен герой Медунко.

Както навсякъде, така и тук, получихме безрезервна подкрепа от библиотеката, родители и учители и от страна на община Пазарджик, културните дейци на града и местните медии.

Детският отдел на библиотеката получи дарение, книги, предоставени от издателствата, партньори на инициативата.

„Забавното лятно четене“ печели все по-голяма популярност. Партньори на проекта са: Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ и издателствата  „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“.

Високата чест да бъдат посланици на четенето за Пазарджик с гордост приеха: г-н Георги Спасов – директор Образование и културна политика община Пазарджик; г- н Лъчезар Риков – директор на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“; Елена Деянова – детски автор; Стефка Венчева – журналист и писател; Инна Церовска – директор на Младежки дом Пазарджик.

Празникът завърши с пожелания за успех и нови срещи с децата на Пазарджик.

Ние и Столична библиотека сме много обнадеждени, че тази година резултатите ще надминат миналогодишните. От месец април тази година, когато започна кампания за инициативата, до този момент над 1300 деца от цялата страна са попълнили свой онлайн читателски дневник. От старта на кампанията през 2011 г. общият брой на децата, които участват в „Забавното лятно четене“ са вече над 4700.

Градовете, които посети „Забавното лятно четене“ 2012 – Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора се нареждат непосредствено след София в надпреварата за „Най-четящ град“ на България.

Ето временната класация към 30 юли 2012 г.:
София – 217;
Русе – 142;
Варна – 91;
Стара Загора – 74;
Бургас – 48;
Пловдив – 41;
Плевен – 36;
Враца – 23;
Добрич – 22;

Надпреварата със „Забавното лятно четене“ продължава до 15 септември, а крайните резултати ще бъдат обявени на празника на София – 17 септември. Към по-горе изредените резултати разбира се има и много регистрирани деца от по-малки градове и селища. Най-четящият град ще бъде определен по броя на децата попълнили онлайн читателския дневник, съпоставен спрямо общия брой на децата в този град и броя прочетени книги.

Остава още месец, в който можете да се включите в „Забавното лятно четене“, за да подкрепите своя град, училище, а защо не и да станете „Най-четящото дете“ в България, което ще получи електронен четец от МТел. Въз основа на попълнените онлайн читателски дневници ще разберем и коя книга са чели най-много през лятото българските деца.