Самоков е „Най-четящ град“ за 2017 година, следван от Русе и Видин

Начало  ›  Самоков е „Най-четящ град“ за 2017 година, следван от Русе и Видин

Самоков е „Най-четящ град“ за 2017 година, следван от Русе и Видин

16.01.2018

 
Кампанията за насърчаване на детското четене „Забавното четене“, инициирана за поредна година от Аz-deteto.bg, част от Investor Media Group, мотивира 15 хиляди деца да се включат в надпреварата, а само през 2017 г. в инициативата се включиха над 800 малчугана.
 
Призa за „Най-четящ град“ за трети път грабна Самоков, като достойно за първото място се бориха Русе и Видин – северните градове си поделиха втората позиция. Наградата ще бъде връчена на Албена Ихтиманска - директор на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” в Самоков.
 
„Най-четена книга“ за поредна година е „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, следвана от „Грозното патенце“ на Ханс Кристиан Андерсен и „Soy Luna: Началото на лятото“ на Пако Хименес. В същата класация са още и добре познатите и също любими книги на най-малките „Пипи дългото чорапче“, „101 далматинци“, „Патиланско царство“, „Ането“, „Спящата хубавица (приказки)“ и „Бай Ганьо“. В надпреварата за „Най-четено стихотворение“ спечели „Аз съм българче“ на Иван Вазов.
 
„Най-четящо дете“ за 2017 е четвъртокласничката Габриела Чалъкова от ОУ „Митрополит Авкс. Велешки“, град Самоков.
 
И тази година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“, с цел да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите и четенето с разбиране. Инициативата стимулира децата на възраст между 6 и 14 години не само да четат повече, но и да изградят критично мислене още от ранна възраст. През годините кампанията „Забавното четене“ е получавала подкрепата на известни лица като Михаела Филева, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Доника Ризова, Милена Фучеджиева, Константина Живова, Лора Инджова и други.
 
Град Самоков, наброяващ 1093 прочетени книги, спечели за трети път приза за „Най-четящ град“. Градът победител е избран въз основа на най-много прочетени книги за 2017 година, в съотношение към регистрираните в електронния дневник на Az-deteto.bg и броя на децата в населеното място. В надпреварата се бориха Видин и Русе, като и двата града грабнаха 2-рото място. 
 
„Забавното четене“ е част от каузата образование на Investor Media Group. От 2016 година кампанията се реализира с активното участие на цялата медийна група, която обединява националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR, бизнес канала Bloomberg TV Bulgaria, над 15 онлайн медии и сайтове в различни сегменти, радио Bulgaria ON AIR, както и списанията Bulgaria ON AIR The Inflight Magazine, GO ON AIR The Traveller’s Magazine и Investor Digest. Кампанията се провежда със съдействието на Столична библиотека и „Селект Асет Менъджмънт“ ЕАД.