С много усмивки и един елен на име Вундаба „Забавното четене“ посети 47 СОУ „Христо Г. Данов“

Начало  ›  С много усмивки и един елен на име Вундаба „Забавното четене“ посети 47 СОУ „Христо Г. Данов“

С много усмивки и един елен на име Вундаба „Забавното четене“ посети 47 СОУ „Христо Г. Данов“

23.11.2016

Чували ли сте за елена Ву и неговите „красиви рога“? В действителност рогът му е един, но пък е красив и дори си има име „Моите красиви рога“. С него се запознаха част от учениците на 47 СОУ „Христо Г. Данов“ в София, след като част от екипа на Забавното четене“ и детската писателка Ради Николова им гостуваха днес. Вече сигурно сте се досетили – нашето турне и представяне из столичните училища съвсем не е свършило, а точно обратното – продължава с нови сили.

Този път наши нови приятели станаха 48 деца от първи и пети клас на 47 СОУ „Христо Г. Данов“. За нашия екип срещата беше изключително интересна, вълнуваща и приятна, каквато, смеем да твърдим, беше и за децата. Още от самото ни влизане те ни посрещнаха с големи усмивки и много вълнение, които нямаше как да не заразят и нас! Така че още веднага получиха от нас и награди. Нашите специални ранички за малки читатели, пълни с интересни книжни изненади.

Оказа се, че наградите определено бяха заслужени, защото децата с интерес изслушаха всичко, което имахме да им разкажем за инициативата „Забавното четене“ и разбира се те от своя страна нямаха търпение да ни разкажат за любимите си книжки. Оказа се, че те са твърде много и твърде разнообразни и че всяко едно от децата – от най-голямото до най-малкото обича да чете. Това видяхме и на практика, когато те веднага отвориха един от подаръците си, красив тефтер и започнаха да рисуват или да си записват всичко, което имахме да им разкажем за „Забавното четене“ и най-вече как сами могат да попълнят своя онлайн читателски дневник и да включат себе си, училището си и град София в оспорваната надпревара за най-четящо дете, училище и град!

Още по-интересно беше и това, че с нас в училището дойде и Ради Николова – детска писателка и наш посланик, автор на интересните приключения на мотовете. Тя представи на всички деца и най-новата си книга „Моите красиви рога“. Разказа интересни истории за елена Вундаба – главният герой на най-новата ѝ книжка и го представи по най-интересния начин. Прочете няколко откъса от книжката, показа няколко красиви илюстрации от нея. Малките ни приятели през цялото време слушаха с изключително внимание всичко и дори споделяха лични истории и приключения за които „Моите красиви рога“ ги подсети. След това зададоха и много и най-разнообразни въпроси на Ради. Попитаха я как се става писател, как измисля историите си, колко книги има и как се пишат книги. Това остави у нас впечатлението, че много от прекрасните ученици, с които се срещнахме може би също искат да станат писатели, което може само да ни радва.

Накрая дойде ред и на традиционната викторина на „Забавното четене“. Чрез нея по лесен и забавен начин показваме на малките читатели как лесно могат да си направят и свои читателски дневници и да ги попълват. Макар децата вече да бяха получили своите награди, това изобщо не ги спря да участват с огромен интерес и ентусиазъм. Естествено не очаквахме друго освен верни отговори на всички въпроси. Така научихме че някои от любимите книги на първи и пети клас от 47 СОУ „Христо Г. Данов“ са„Малкият принц“, „Фердо Мравката“ и доста новата и интересна книга „Дневниците на един Д`Явол: Жупел за закуска“. Естествено любимец на всички беше и смелият Пърси Джаксън. Тук изникнаха доста спорове по верния отговор на въпроса за първата книга от поредицата. Но накрая всичко се реши с гласуване и естествено отново получихме верен отговор.

Така с много интересни разговори, дискусии, дори леки спорове, усмивки, интересни въпроси и един елен на име Вундаба, мина и поредното ни посещение, а нашият екип остана изключително удовлетворен от невероятните деца и техните учители, с които имаше честта да се срещне!

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.