С комиксови приключения и отговор на най-трудния въпрос премина гостуването на „Забавното четене“ в „Начално прогресивно училище“

Начало  ›  С комиксови приключения и отговор на най-трудния въпрос премина гостуването на „Забавното четене“ в „Начално прогресивно училище“

С комиксови приключения и отговор на най-трудния въпрос премина гостуването на „Забавното четене“ в „Начално прогресивно училище“

29.09.2016

Днешният ден отново беше изключително интересен и вълнуващ за екипа на „Забавното четене“! Вече си знаете – „Забавното четене“ продължава да изнася забавни уроци в столични училища, за да представи кампанията на малки и големи ученици. В този слънчев четвъртък и предпоследен ден от месец септември посетихме малкото, но симпатично „Начално прогресивно училище“! Срещата ни беше приятна и интересна, каквато се надяваме беше и за най-новите ни приятели – усмихнатите и пълни с енергия ученици от 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас от училището.

Екипът на „Забавното четене“ си поговори с малките палавници за книжки и защо е важно да четем. Обсъдихме с тях какво е „Забавното четене“, как то може да бъде наистина забавно, защо е полезно да се четат книги. Оказа се, че последните две неща децата ги знаят по-добре и от нас. С голяма изненада и радост установихме, че всяко дете от 1-ви до 4-ти клас е чело толкова много книжки, които дори не сме и предполагали, че може. След това разговорът потръгна в още по-интересна посока и децата забравиха всякакво притеснение. Споделиха, че харесват обичаната от всички „Пипи Дългото чорапче“, както и вечните „Емил от Льонеберя“, „Алиса в страната на чудесата“! Намериха се и много почитатели на българската писателка Станка Пенчева и книгата ѝ „Мили бате... Писма на един дакел“ и забавната и интересна книжка „Патиланско царство“. Трябва да ви кажем и нещо много важно, неполучихме нито един грешен отговор на въпросите не само за тези книжки, а и за всички други, които зададохме в нашата традиционна викторина. Вече знаете, чрез тях по забавен начин показваме на децата как могат сами да попълват своите онлайн читателски дневници. Освен, че отговаряха абсолютно вярно, учениците от „Начално прогресивно училище“ го правиха и в един глас, нямаше почти никакви разногласия за верния отговор от възможните три, това само доказва, че наистина четат и разбират това, което четат!

Заради това, което видяхме решихме да им направим и един малък тест и да зададем най-трудния от всички въпроси в сайта на „Забавното четене“. Той е свързан с книжката за Пинокио и почти винаги, не само децата, но и възрастните не знаят какъв е верният отговор. Сами разбирате изненадата ни, когато, макар и след леко обсъждане, децата отговориха съвсем вярно и на този въпрос, който често затруднява всички.

Приятните изненади от срещата не свършиха дотук. Специално за малките умници имаше и интересни гости. Разбрахме, че те много обичат да правят комикси и за да отговорят на всичките им въпроси, само заради тях на срещата дойдоха и Пенко Гелев и Сотир Гелев – автори и илюстратори на книжките-комикси за Илийчо и Август. Те разказаха на децата много интересни неща, както за техните книги, така и като цяло колко лесно или трудно се измисля комикс и как се рисуват илюстрациите към него. Децата пък от своя страна им зададоха куп въпроси свързани отново с темата, на които те отговориха с готовност и радост. Оказа се, че много точно сме избрали специалните ни гости. Сред децата имаше такива, които бяха фенове на книжките, а останалите ги разгледаха с интерес.

Нашето гостуване не приключи и без награди. За такива умнички и четящи деца имаше от нашите специални ранички, в които всеки намери книжка, тефтерче, оригинален книгоразделител изработен специално от „Забавното четене“, както и вкусни сокчета. Екипът на „Забавното четене“ беше изпратен от децата с още усмивки, въпроси, като този, който най-много ни зарадва беше „Ще дойдете ли пак?“. Така с оптимизъм, весело „довиждане“ си тръгнахме от училището!

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.