Пет града в надпреварата за „Най-четящ град“ на „Забавното четене“

Начало  ›  Пет града в надпреварата за „Най-четящ град“ на „Забавното четене“

Пет града в надпреварата за „Най-четящ град“ на „Забавното четене“

19.12.2016

Близо 12 000 книги са прочели децата,  включили се в шестото издание на кампанията „Забавното четене“ по инициатива на сайта Az-deteto.bg, част от Investor Media Group. Приза за най-четящ град тази година си оспорват пет населени места – Русе, Самоков, Своге Видин и Ботевград. Това показват предварителните резултати от обработените статистики в националната надпревара на кампанията.

Градът победител ще бъде избран въз основа на най-много прочетени книги за 2016 година в съотношение към регистрираните в елекронния дневник на Az-deteto.bg и броя на децата в населеното място. На този етап разликите между първите градове са достатъчно малки и всеки от тях има шанс да спечели наградата. Победителите в кампанията за 2016 година ще станат ясни на 22 януари (неделя), когато ще се състои награждаването в инициативата. 

Децата от Русе спечелиха приза за „Най-четящ град“ през 2015 година за трети път от началото на „Забавното четене“, а Самоков става победител през 2014 година.  През 2016 година  „Забавното четене“ протича под мотото „Чети между редовете“, с цел да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите и четенето с разбиране.  В рамките на инициативата се проведе турне в градовете ПравецСвоге, Ботевград и Нови Искър. За трета поредна година бяха отличени победители в традиционния конкурс за творческо писане, а през есента екипът на „Забавното четене“ посети редица столични училища и организира работилница за творческо писане за деца.  

„Забавното четене“ е кампания в полза на обществото, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg, част от Investor Media Group, и Столична библиотека. Инициативата е с национално покритие и се провежда за пръв път през 2011 година, като основната цел е да се насърчи детското четене във ваканциите и почивните дни. Освен разпространението на книги, материали и информация посредством мрежа от библиотеки и читалища, всяка година екип на Az-deteto.bg посещава по няколко български града, като организира културни мероприятия на място с деца, заедно с представители на общините, заинтересованите страни и културни дейци. Досега над 60 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините са приели титлата "посланик на детското четене" и са поели отговорната задача да разпространяват тази добра кауза. От старта на кампанията през 2011 година досега, участие в нея са взели 14 500 деца.  

Кампанията „Забавното четене” се провежда с институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, издателствата „Ентусиаст“, издателска къща „Хермес“, „Жанет 45“, „Инфодар“, „ПАН“ и книжарници „Сиела“. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com.  

За повече информация за церемонията по награждаване и въпроси:
Катрин Иванова, мениджър събития Investor Media Group, + 359 89 471 7226. Можете да пишете и на имейл адрес: events@investor.bg