Кюстендил посрещна „Забавното лятно четене“ 2012 с пъстро приказно шествие

Начало  ›  Кюстендил посрещна „Забавното лятно четене“ 2012 с пъстро приказно шествие

Кюстендил посрещна „Забавното лятно четене“ 2012 с пъстро приказно шествие

05.09.2012

 

Малко преди началото на новата учебна година „Забавното лятно четене“ завърши своите гостувания в страната в дeтския отдел на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ в Кюстендил.
Домакините бяха подготвили приказно шествие в центъра на града. Червената шапчица, Пипи дългото чорапче, Котаракът в чизми и много принцеси, вещици и магьосници изненадаха и зарадваха жителите и гостите на града.

В отдел "Изкуство" на библиотеката, където завърши шествието, Жюстин Томс, създател на сайта Az-deteto.bg, представи инициативата и насърчи децата да попълват своите онлайн читателски дневници. Голямата лятна ваканция всъщност е голямото лятно четене в детския отдел, обяви директорката на библиотеката София Пейчева. Посещенията в детския отдел от януари до август са 5046, а за летните месеци 2895.

София Пейчева и нейният екип станаха и част от посланиците на детското четене в Кюстендил. Останалите посланици за града са детските автори Анка Славова, Васил Гьошев и Давид Алфандари, които бяха много горди и развълнувани от високата чест. Авторите зарадваха децата, като прочетоха по няколко свои стихотворения.

Празникът в Кюстендил завърши с викторина и много подаръци от Az-deteto.bg, a детска вокална група „Калпазани“ поздрави организаторите и всички присъстващи с две свои изпълнения.

Инициативата. „Забавното лятно четене“ печели все по-голяма популярност. Партньори на проекта са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ и издателствата  „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“.

Организаторите от детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека са много обнадеждени, че тази година резултатите ще надминат миналогодишните. От месец април тази година, когато започна кампания за инициативата, до този момент над 1500 деца от цялата страна са попълнили свой онлайн читателски дневник. От старта на кампанията през 2011 г. общият брой на децата, които участват в „Забавното лятно четене“ са вече над 5000.

Надпреварата със „Забавното лятно четене“ продължава до 15 септември, а крайните резултати ще бъдат обявени на празника на София – 17 септември.

Финалното събитие ще се проведе от 17.00 ч. пред НТ „Иван Вазов“, София.

Освен, че ще научим кои са най-четящият град, най-четящото училище и най-четящото дете и кой получава специалната награда на издателство „Инфодар“ за всички деца ще има много забавления, награди и изненади.

Каним всички родители да зарадват децата си за първия учебен ден с един хубав детски празник.

Най-четящият град ще бъде определен по броя на децата попълнили онлайн читателския дневник, съпоставен спрямо общия брой на децата в този град и броя прочетени книги.

Още снимки от шествието и забавленията в Кюстендил можете да видите в галерията.