Кампанията Забавното лятно четене 2013 завърши обиколката из страната с градовете Кърджали и Хасково

Начало  ›  Кампанията Забавното лятно четене 2013 завърши обиколката из страната с градовете Кърджали и Хасково

Кампанията Забавното лятно четене 2013 завърши обиколката из страната с градовете Кърджали и Хасково

06.06.2013

 

 

 

Невероятни емоции и прекрасни мигове споделихме с децата от градовете Кърджали и Хасково по време на гостуването на „Забавното лятно четене“ 2013!

На 5 юни 2013 г. в Кърджали се срещнахме с ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в Регионална библиотека "Никола Вапцаров" в град Кърджали. Официален старт на кампанията в града даде директорът на библиотеката Иванко Маринов. Той поздрави децата за успешното приключване на учебната година и награди с грамоти най-активните малки читатели на библиотеката. Сред тях безспорна отличничка се оказа Деница, която е завършила 3-ти клас, но вече е прочела над 50 книги, сред които всички заглавия от поредицата "Хари Потър".

Посланик на четенето в Кърджали стана писателката и библиотекар в града Маргарита Павлова. Тя прочете на децата 2 приказки от нейната последна книга "Приключенията на Златноелечко". Очаквайте подробности за нейната книга скоро в Az-deteto.bg.

Демонстрацията на онлайн читателския дневник предизвика бурен интерес у децата и те с голямо желание отговаряха на въпроси за любимите си книжки, за да докажат, че наистина са ги прочели.

Следващата спирка от турнето на "Забавното лятно четене" бе в град Хасково, където наш домакин бе директорът на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ Кирилка Страшникова. Там се състоя и срещата ни с децата. Присъстваха много ученици от различни класове от училищата "Любен Каравелов", "Иван Рилски" и "Шандор Петьофи". Те ни изненадаха повече от приятно, като ни прочетоха свои собствени стихове и дори музикална приказка.

Посланици на четенето в Хасково станаха общинският съветник Светослава Стоянова, видният поет и учител Ели Видева и учителката по български език и литература Недред Юсуф. Много ценно и емоционално бе обръщението на Ели Видева към учениците: "Четете книги, защото така развивате фантазията си. Фантазията ще ви помогне много и в математиката, особено в геометрията. И много по-лесно се живее, когато човек умее да фантазира, вярвайте ми!"
Развълнуваната Недред Юсуф пожела на учениците да обичат четенето и да намерят своята любима книга през това лято. За финал на гостуването ни в Хасково децата представиха свои творби пред гостите. Красимира и Ивайла изпълниха музикална нотна приказка, написана изцяло от Красимира. Берна Халил пък прочете нейна авторска приказка "Чудото хляб". Ани и Габи от 5-ти клас прочетоха стихове на любимата си учителка и посланик на четенето Ели Видева.

Az-deteto.bg ще публикува всички тези творби, когато децата ни ги изпратят. Очаквайте ги!

Още снимки от гостуването можете да видите в нашата галерия.

Инициативата „Забавното лятно четне“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, "Софарма" АД, Уницеф, Министерство на образованието, младежта и науката, Асоциация “Българска книга", Българска библиотечно-информационна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата "Ентусиаст", "Сиела", "ПАН", "БГ Книга", "Инфодар" и "Фют".