Днес отбелязваме 166 години от рождението на бащата на момчето, което не иска да порасне

Начало  ›  Днес отбелязваме 166 години от рождението на бащата на момчето, което не иска да порасне

Днес отбелязваме 166 години от рождението на бащата на момчето, което не иска да порасне

09.05.2016

Днес се навършват 166 от рождението на Джеймс Матю Бари бащата на незабравимия Питър ПанЗа тези от вас, които са забравили историята на Питър Пан, ще кажем: той е момче, което живее на място, наречено Небивала земя и отказва да порасне и да стане възрастен. Заедно с Уенди, братята й Джон и Майкъл и останалите момчета от Небивала земя Питър ще изживее спиращи дъха приключения с индианци и пирати. Но накрая всички се завръщат обратно при възрастните - освен Питър. В тази апология на детството, изтъкана от фантазия и приключения, авторът Джеймс Матю Бари прави необикновен не само образа на Питър; пред очите ни са и останалите герои с незабравими характери. Те отдавна не само са любими на децата от целия свят, но и са предизвикали световноизвестни творци да ги пресътворят по свой начин. Между тях са Уолт Дисни и Стивън Спилбърг. 

Джеймс Матю Бари (1860-1937) е шотландски писател и драматург. Автор е на 35 пиеси, една от които е „Питър Пан“, донесла му световна известност. Бари пише тази пиеса през 1904 г., но заради големия интерес писателят я адаптира в роман. Смята се, че в основата на „Питър Пан“ стоят две събития от живота на автора. Първото е смъртта на по-големия му брат при инцидент, когато Бари е шестгодишен. Това сломява майка му, а у Бари се запечатва споменът за брат му, който никога не пораства. Другото събитие, повлияло на писателя, е приятелството му със семейство Дейвис, което има пет момчета. Именно на тях Бари разказва първите истории, в които герой е Питър Пан. Така се ражда покоряващата история за вечното момче и неговите приятели.

"Така че, ела с мен там, където се раждат мечтите, а времето завинаги е спряло. Достатъчно е да си помислиш за красивите и щастливи неща, и твоето сърце ще полети към Невърландия."
"Питър Пан"