Деца и родители откриха „Забавното лятно четене“ за 2015

Начало  ›  Деца и родители откриха „Забавното лятно четене“ за 2015

Деца и родители откриха „Забавното лятно четене“ за 2015

31.05.2015

На 31 май 2015 г., със специално събитие в книжарница „Гринуич“ стартира кампанията „Забавното лятно четене“ 2015. Тази инициатива на Az-deteto.bg и Столична библиотека, която се провежда за пета поредна година, събра много от малките приятели на книгите в София. Гости на официалното откриване бяха ученици от няколко столични училища, заедно с още много малки и големи любители на книгите!

Както всяко събитие и „Забавното лятно четене“ бе уважено от много официални гости и партньори – вече дългогодишният посланик поетът Марин Бодаков прочете няколко забавни стихотворения, представихме и най-новият ни посланик писателят Иван Раденков. Той разказа на всички деца какво ни носят книгите: богато въображение, невероятни приключения, доказват ни, че всичко е възможно и още много. След него имахме за гост и още един от нашите добри посланици Юлия Спиридонова-Юлка. Тя ни разказа за най-новата си книжка „Бъди ми приятел“. Чухме и вдъхновяваща реч от генералния спонсор ЧЕЗ.

Преди това за всички деца имаше и прекрасен и интересен куклен театър "Цирк" на театър „Хора и кукли“. След това Катрин Иванова от Investor и малката помощница Неда представиха електронния читателски дневник и сайта на „Забавното лятно четене“ и как се работи с него. Всяко дете от първи до седми клас може да се включи в кампанията, като попълни онлайн читателския дневник.
На децата са предоставени списъци с книги със задължителната литература от първи до седми клас, както и допълнително препоръчани книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, те ще трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата.

Накрая събитието завърши с много настроение и подаръци от УНИЦЕФ и ЧЕЗ, които бяха раздадени от главния ни редактор Мария Дуковска, която задаваше забавни и тематични въпроси към децата от нашата библиотека, както и автографи от нашите посланици! Всеки си тръгна щастлив с награда и готов за едно незабравимо „Забавно лятно четене“.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

Още снимки можете да видите в нашата галерия!

Както и видео!