новини детски

Начало | новини детски | Класическата гимназия обяви прием на петокласници

Класическата гимназия обяви прием на петокласници

Аз детето | 2019-04-02

Класическата гимназия обяви прием на петокласници

За първи път Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ в София обявява прием на ученици в пети клас. През учебната 2019/2020 г. ще бъдат приети 50 ученици, които ще се обучават в две паралелки. Профилите ще бъдат езикови и ще се формират на база на желанията, съобщиха от училището. Приемът ще се осъществява съгласно Наредба 1 от 2016 г. на Министерство на културата. Учебните часове ще се осъществяват в корпус 1 в кв. „Модерно предградие“ на ул. „Баба“ № 16.

Кандидатите за пети клас се класират в низходящ ред по реда на бала, който се образува от два компонента. Единият е оценката по български език и литература и оценките по чужд език, математика и човекът и обществото, включени в задължителната подготовка от удостоверението за завършен четвърти клас. Другият – удвоен брой точки по български език и литература от националното външно оценяване след четвърти клас.

Заявленията се подават до 20 май, а класирането ще бъде обявено до 23 май 2019. Учениците и техните родители при записване подават и заявление, в което посочват какъв език искат да изучават като първи чужд език. Възможностите са английски, италиански, испански, френски и немски език. Ще се сформират две паралелки от двата езика, събрали най-много желаещи, уточняват от училището. Учениците ще изучават основните предмети от учебния план. Те ще имат допълнителни часове по история и по български език, както и по Антична култура, които са специализирани предмети. Като факултативни учебни часове се предлагат занимания по латински или италиански език. Ще се изучава още и Компютърно моделиране и Технологии и предприемачество. Максималният брой часове на година може да достига до 1156.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град