Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво по-точно е биткойн?

Какво по-точно е биткойн?

Аз детето | 2018-09-07

Какво по-точно е биткойн?

Какво е първото нещо, което си помисляте, когато чуете думата „пари“? Някои си представят куп банкноти, други още по-голям куп монети. Децата често си мислят за купуване на красиви играчки или огромно количество бонбони и шоколад. Възрастните пък веднага се сещат за работа и за сметки. В днешния модерен, електронен свят, обаче, повечето от нашите пари съществуват само като числа на екрана и са просто числа в банковата сметка на родителите ви. Те разбира се си остават необходими, защото благодарение на тях се плащат сметки, купува се храна и някое и друго удоволствие. Но освен ако парите не бъдат изтеглени от банкомат те си остават просто цифри, които обаче биват контролирани от банките и от държавата по определени правила и закони. Но какво би станало, ако можеше да се създаде система от пари, която съществува извън правителството и не включва никаква финансова институция? Това била мисълта, която довела до създаването на биткойн.

Биткойн е криптовалута (понякога се нарича виртуална валута или цифрова валута). Това са нов тип пари, които са напълно виртуални. Те се съхраняват в приложение наричано „цифров портфейл“ на компютри и смартфони. Вместо да разчита на правителства и финансови институции да я създават и управляват, новата валута разчита на обширна децентрализирана мрежа от компютри, използвани от отделни лица или групи (известни като „миньори“), за да валидират и да следят транзакциите, използващи криптография и напреднала математика. Най-голяма популярност биткойн добива след финансовата криза през 2008 година. Именно тогава тази виртуална валута е създадена от човек, който се представя с името Сатоши Накамото. Никой обаче не знае кой или коя точно е Накамото, но много хора подозират, че е псевдоним използван от група програмисти, които заедно са създали основната технология за биткойн, а именно блок-веригата.

Блок-веригата всъщност е като публично разпространявана счетоводна книга, която представлява компютърен файл с информация за създаването на всеки съществуващ биткойн, както и всяка сделка с него извършвана някога. Файлът непрекъснато се допълва! Самата виртуална валута пък е просто колекция от данни за реална стойност на всеки биткойн, както и откъде е взет и за какво е бил използван. Цялата тази информация се въвежда от така наречените „миньори“ (или копачи). Тези хора разполагат със специализирано компютърно оборудване, способно да изпълнява сложни действия наречени с общото име криптография. Целта на всеки миньор е първи да въведе нови данни за новия биткойн, което ще означава, че тази валута е негова. Разбира се това не означава, че ей сега можете и вие да си направите няколко хиляди биткойна. При създаването им си има някои основни правила.

С добавянето на нови блокове файлът се обновява и препредава на всички компютри (наречени възли) в мрежата биткойн. Това прави новата валута много сигурна, тъй като хакерите ще трябва да пробият почти всички възли едновременно, за да откраднат парите. Повечето експерти смятат, че това е невъзможна задача. За да имаш или да създадеш биткойн обаче трябва да предоставиш и доказателства, че си сключил някаква сделка в интернет. Това може да е просто продажба на нещо като книга или пък купуване на акции. В началото биткойн са нямали почти никаква стойност, но от 2017 година насам вече една виртуална валута отговаря на 19 долара реални пари. Въпреки това обаче биткойните са изключително променящи се. Стойността на виртуалните пари може много бързо да се понижи или повиши заради множество фактори, включително това, че много страни се опитват да регулират или забранят напълно криптовалутата.

Освен това биткойните имат и своето ограничение. Те са създадени така, че когато станат 21 милиона, няма да могат да бъдат правени нови. Експертите смятат, че последният биткойн ще бъде добит през май 2140 година.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град