Космос

Начало | Космос | Какво е МКС?

Какво е МКС?

Мирела Любенова | 2017-08-09

Какво е МКС?

Какво има там? Точно там! Нагоре, нагоре в небето има светла точка, която бавно се движи по нощното небе. Намира се прекалено високо, за да бъде самолет и е твърде бавна за падаща звезда. Какво би могло да бъде това? Това е Международната космическа станция, разбира се! Международната космическа станция (МКС), която може да се види от Земята и с невъоръжено око, е обитаем сателит, който служи като микрогравитационна лаборатория в космоса. При цена, близка до 150 милиарда долара, МКС е може би най-скъпото нещо, което някога е било построено. Това е и най-голямата конструкция, създадена някога в космоса от хората.

На борда на МКС живеят ротационен екип (това означава, че се сменят едни с други от време на време) международни космонавти, които провеждат експерименти в широк кръг от дисциплини: от астрономия и биология до геология и физика. Астронавтите се радват на изгреви или залези приблизително на всеки 92 минути, тъй като МКС извършва 15,5 обиколки около Земята всеки ден. Но как може станцията да обикаля Земята толкова бързо? Намирайки се на средна надморска височина от 400 километра над Земята, МКС пътува приблизително със скорост от около 27 743,8 километра в час. В рамките на един ден станцията пътува на разстояние, почти равно на пътуване от Земята до Луната и обратно.

Въпреки скоростта си МКС се вижда от Земята с невъоръжено око, стига да знаете кога и къде да търсите. Това е така, защото тя е толкова голяма. Колко голяма по-точно? Състои се от модули и свързващи звена, в които се намират жилищни помещения и лаборатории. МКС също така има големи външни ферми за поддръжка, както и повече от един акър от слънчеви панели, които осигуряват енергия. Представете си само, цялата е с площ с големината на футболно игрище. Да не говорим, че има три бани, гимнастически салон и дори нещо като малък ресторант.

Но как такъв огромен обект направен от хората тук на Земята е полетял в орбита? Всъщност МКС не е била толкова огромна при изстрелването си. Тя е построена бавно и поотделно чрез комбинация от пет различни космически агенции, представляващи 15 държави. Първото „парче“ от станцията, руският модул „Заря“ е пуснат в космоса през 1998 година. От тогава до сега са изстреляни и други модули с помощта на ракети и космически совалки. Космонавтите пък свързвали тези модули направо в космоса по време на няколко мисии. Оттогава повече от 200 космонавти от 15 различни държави са посетили МКС. Космическите агенции се надяват да продължат да използват станцията в продължение на много години напред. Всъщност има текущи планове да се добавят още модули в следващите години и тя да стане още по-огромна!



Коментари
1 коментар

Калина Драгиева, 10 г.,

Публикувано на 01.09.2017

Международна космическа станция

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град