Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво е кръвно налягане и важно ли е то?

Какво е кръвно налягане и важно ли е то?

Аз детето | 2022-08-24

Какво е кръвно налягане и важно ли е то?

Някога изпитвали ли сте стрес? Може би на важен тест в училище, или пък когато сте били по-малки и за момент сте се изгубили в магазина сте почувствали нещо необичайно. Пулсът ви се ускорява и имате чувството, че сте много объркани и не знаете какво точно да направите. Ето това е стрес! А какво ще кажете за възрастните около вас? Сигурно те често се притесняват за работа, за пари или пък когато не се приберете навреме вкъщи. Особено при последното майка ви поне веднъж е използвала думи като „Ох, заради теб ми се вдигна кръвното!“. Знаете ли обаче какво точно означава това, какво е кръвно, как и защо се вдига и защо като се вдигне трябва да се отбележи така важно...

Кръвното налягане е точно това, което звучи. То е налягането, натискът, който кръвта под напрежение упражнява върху кръвоносната система и нейните съдове. Кръвното налягане е мярката за това колко бързо или бавно сърцето изпомпва кръвта, за да може тя да се движи из цялото тяло както е редно. Без съществуването на кръвно налягане тялото не би могло да получи кислорода, от който така силно се нуждае, за да оцелее. Точно заради това и всеки път, когато ритъмът на сърцето се ускори и кръвното налягане се повишава. То може да бъде повлияно от различни фактори включително наследственост, диета, физическо натоварване, стрес, сън, температура. В зависимост от възрастта на хората си има и диапазон за нормално кръвно налягане. По тези граници се определя кога то е ниско, високо или нормално.

Високото кръвно налягане е състояние известно и като хипертония. Децата и тийнейджърите обикновено не бива да се притесняват за това нещо, защото го нямат, освен при изключителни заболявания. При възрастните обаче това е голям проблем и оставен нелекуван може да предизвика редица сериозни болести. Накратко казано при хипертония сърцето и артериите работят по-бързо от обикновено. Това допълнително напрежение може да повреди тези жизненоважни части от кръвоносната система с течение на времето. Високото кръвно налягане също така увеличава риска и от редица други болести, най-вече свързани със сърцето и мозъка поради необичайно бързата работа на тези органи.

Някои често срещани симптоми на хипертония включват главоболие, световъртеж, кръвотечение от носа, гадене и проблеми със зрението. Сами се досещате, че в бъдеще, когато сте големи или пък видите някой около вас сега да има подобни проблеми, трябва веднага да се запътите към лекаря. Повечето лекари също така проверяват кръвното налягане като редовна част от всяко посещение и преглед. Мерили ли са някога вашето кръвно налягане? Ако е така, знаете, че това става със специално устройство включващо нещо като странен ръкав, слушалка и нещо като хронометър. „Ръкавът“ се слага на ръката ви и медицинската сестра или лекарят го надуват със специална помпичка и го пълнят с въздух. Точно когато смятате, че това нещо не може да стане по-стегнато те спират да помпат и налягането се освобождава. Разбира се вече има и автоматични такива, но принципът на действие е същият.

Устройството за кръвно налягане има и специално научно наименование. Нарича се сфигмоманометър. Така след надуването, докато въздухът се изпуска, лекарят или сестрата слушат пулса ви на слушалката и щом го чуят поглеждат нещото като малко часовниче на което има отбелязани числа, за да определят горната и долната граница на кръвното налягане. Тези граници се наричат още и систолично налягане, което е в пика на всеки удар на сърцето и диастолично налягане, което пък е налягането между ударите, когато сърцето е в покой.

Това е всичко, което трябва да знаете за нещото, което възрастните често използват, когато са ядосани и помнете от нас: сега може да ви изглежда маловажно, но един ден ще ви е наистина полезно и ще се радвате, че сте отделили време да прочетете този текст!

Снимка: Pixabay



Коментари
2 коментара

ники принцесата, 12 г.,

Публикувано на 20.07.2019

Помолих мама ми измери кръвното,защото тя е медицинска сестра и наистина много стегнато става,но е хубаво вика мама да се мери всеки ден,защо е важно да се следи.

Стефани Малката, 10 г.,

Публикувано на 24.07.2019

Преди два бях на лекар .И липната лекарка каза,че ще ми измери кръвното и аз незнех какво е това и като сложиха апарата върху ръката ми и разбрах,че хич не боли , а става супер стегнато и после леко се отпуска,но техните слушалки дето ползват мойта я сложи под апарата и после като го махна имаше лек белег.Нито боли и нито болка усещаш.Единственото което усещаш ,че става супер стегнато

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град