Космос

Начало | Космос | Какъв би бил светът ни без Луната?

Какъв би бил светът ни без Луната?

Аз детето | 2020-05-04

Какъв би бил светът ни без Луната?

Луната – тя може да е много красива и интересна по време на пълнолуния, но какво друго върши? Задавали ли сте си някога този въпрос! Всеки от нас знае колко е необходимо Слънцето, за да поддържа целия ни живот. Но Луната? Тя за какво е? Мислите ли, че изобщо има някаква роля или случайно се е наместила на удобното място на спътник на планетата Земя? Много хора вярват, че от естествения спътник на Земята няма никакъв смисъл и е попаднал в тази роля по чиста случайност, но дали наистина е така? Нека заедно разберем този отговор и ви предупреждаваме отсега – ще останете доста изненадани.

Разбира се, повечето планети в нашата Слънчева система имат поне един спътник, (сателит, луна) а някои като Марс, Юпитер и Сатурн имат повече. Но не позволявайте на това да ви заблуди – спътникът на Земята е специален. Това е най-големият спътник по отношение на размера на нейната планета в цялата Слънчева система! Дали обаче само това ѝ е важното – не съвсем! Без Луната животът на Земята би бил много по-различен. Например приливите и отливите на планетата биха били много по-слаби. Все още ще ги има поради гравитационното привличане на Слънцето, но ще имат само около 40 процента от силата на сегашните. хората които живеят близо до океан, знаят как приливът влияе на ежедневния живот. Приливите обаче също играят много важна роля за живота на Земята. Потокът на приливите и отливите пренася топлина от земния екватор до полюсите. Без Луната Земята може да има много по-различен климат, отколкото сега. Това вероятно би ограничило движението на видове по света. Някои растения и животни може би нямаше да ги има, ако нямахме Луна.

Ако си представим, че Луната изчезне, то вечер и през нощта щяха да се виждат много повече звезди. Хората ще могат да идентифицират и да измислят имена на нови съзвездия. Други планети и дори други галактики може да се видят по-лесно. Но нощта щеше да бъде много по-тъмна. Това би се отразило на хората, когато се движат след залез слънце, но ще има много по-тежко въздействие върху нощните животни. Онези, които ловуват през нощта, като сови и прилепи, ще намират храната си много по-трудно и това ще е само един от проблемите им.

Без Луната нямаше да има слънчеви затъмнения. Разбира се, няма да има повече пътувания до Луната и евентуално никакво голямо бъдещо космическо пътуване. Много експерти гледат на Луната като на „стъпало“ към други места в Слънчевата система и далечния космос.

Знаете ли колко часа има в едно денонощие? Разбира се, има 24! Но без Луната дните на Земята биха били много по-кратки. Преди милиарди години едно денонощие на Земята било дълго само около 12 часа. Присъствието на Луната забавило въртенето на Земята и затова сега имаме цели 24 часа. Много хора не осъзнават, че Луната влияе на наклона на земната ос. През повечето време наклонът на оста на планетата ни е 23.4 °. Този ъгъл обаче се променя. Понякога това е едва 22.1 °. Друг път е 24.5 °. Без Луната, която да помогне за стабилизирането на планетата, колебанията могат да бъдат много по-големи и да ги усетите много повече. Специалистите смятат, че без Луната наклонът на земната ос може да достигне до 45 °. Това означава, че планетата ще се върти наопаки, както прави Уран. Това би имало значително въздействие върху живота на Земята. Би причинило големи промени в климата. Това би означавало също така, че всяка половина на планетата ще получава шест месеца дневна светлина, последвана от шест месеца тъмнина. Това ще доведе до хаос при селското стопанство, както и други аспекти на живота.

Като се имат предвид нещата, бихме казали, че Земята има голям късмет, че има своята луна. Какво мислите? Искате ли да живеете в свят без приливи и отливи? Какво ще кажете да имате по-кратък ден и да можете да виждате повече звезди през нощта? Може ви би било като да живеете на Меркурий или Венера – те нямат луни. Светът със сигурност би бил различен без Луната, затова е хубаво по-често да си спомняме за нея и да се радваме не само на красотата ѝ, но и на всичко с което ни помага!

Прочетете и още интересни неща за Луната:
Защо понякога Луната изглежда оранжева?
Защо Луната има различни форми?
Какво точно прави Луната?
Защо Луната се вижда и през деня?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град