забавна наука

Начало | забавна наука | Как точно работи фондовият пазар?

Как точно работи фондовият пазар?

Аз детето | 2019-09-10

Как точно работи фондовият пазар?

Обичате ли да пазарувате със семейството си? Понякога не е хич забавно, особено когато някой от родителите или пък по-големите братя и сестри зяпат нещо с часове, но друг път си е истинско приключение. Например когато ви заведат на ново място или и вие получите нещо от всички закупени стоки. Знаете също така че има различни видове магазини и пазари. Може би понякога ходите до хранителен магазин, а друг път на пазара за плодове и зеленчуци. Някои хора предпочитат да си купуват последните и направо от борсата, а други да посещават така наречените фермерски пазари, където се купуват екологични стоки. Понякога сигурно отивате и в мола, за да се поразходите и да си купите някоя и друга скъпа и модерна дрешка. Където и да ходите едно и ясно – всички изброени са места, където хората купуват и продават неща. Вие и семейството сте купувачите, а собствениците на магазина или сергията са продавачите. В света обаче съществува и един друг тип пазар, за който най-вероятно все още не сте чували. А е хубаво да знаете малко повече, защото често той управлява всички пари в света. Това място се нарича фондов пазар (или фондова борса).

Тук вместо шоколади, месо, маратонки и панталони, хората купуват и продават част от компаниите си. Тези части се наричат акции и се търгуват публично. Това означава, че всеки, който иска да притежава част от компанията, може да закупи акции. Какво ще кажете и вие да имате думата при снимането на следващия филм на Дисни или пък да определите какъв вкус ще има най-новата газирана напитка? Това може да стане ако имате акции в компаниите, тогава независимо кой е главният директор, той трябва да се съобрази с вашето мнение.

Всъщност трябва да запомните, че подобни акции не се продават само на едно място. Както има много сергии с домати на пазара, така в света съществуват много фондови борси. Най-популярните от тях обаче са тези в Съединените щати. Сигурно и вие сте чували съчетания като Нюйоркската фондова борса или NASDAQ (и двете са американски фондови пазари). Има обаче четиринадесет по-малки фондови борси, които също позволяват на хората да купуват и продават акции.

Това сигурно ще ви изненада, особено ако някога сте чували изрази от новините, че фондовата борса отчита покачване или пък сериозен срив. Така казана, новината звучи сякаш че има само една фондова борса за целия свят. Когато обаче някой съобщава подобно нещо за „фондовата борса“, има предвид всички фондови пазари като цяло. Индексите измерват ефективността на фондовия пазар. Можете да потърсите индекс, като Dow Jones, онлайн, за да го видите на практика. Ако цените на акциите се повишат, това означава, че борсовият пазар е силен. Ако цените на акциите спаднат, борсата не се справя добре – именно това съобщават и с подобни изречения.

Чували ли сте някога за някого, който е спечелил много пари на фондовите пазари? Много хора купуват акции с надеждата да спечелят пари. Обаче печалба на фондовите пазари е доста трудна! За да получат печалба, инвеститорите трябва да продават акции на по-висока цена, отколкото са платили за тях. Това е трудно да се направи, защото често е невъзможно да се каже кога цените на акциите ще се повишат или паднат. Не ви е ясно? Сега ще разберете! Да кажем, че имате снимка с автограф от Джей-Хоуп или Yungblud, която сте купили за 100 лева. Ако някой по-голям фен от вас на изпълнителите ви предложи за тази снимка 110 лева, то вие ще имате печалба от 10 лева, ако я продадете. От друга страна можете да запазите снимката и да я продадете след няколко години, когато тези изпълнители са още по-известни и тогава фотографията би струвала 200 лева. Тогава ще спечелите цели 100 лева... Но е възможно кариерите им изведнъж да заглъхнат или пък самите те да се откажат от музиката. Тогава снимката с автограф ще има по-малка стойност и ще я продадете само за 70 лева... В такъв случай чакането за продажба ще доведе до загуба на пари, вместо печалба. Но няма как да знаете точно какво ще се случи със стойността на снимката. По същия начин става и с акциите. Това е рискът, който инвеститорите поемат, когато купуват и продават акции.

Или поне основният принцип е такъв. Фондовата борса на практика обаче е доста по-сложна и крие и други рискове и тънкости, които трябва да знаеш, за да си наистина добър. Но не всеки може да се научи. Затова някои хора наемат специалисти наречени брокери. Брокерите правят прогнози за най-добрите времена за покупка и продажба на акции. И не – тези хора не предсказват бъдещето, но обръщат голямо внимание на фондовите пазари и стават експерти за това кога цените ще растат или падат. Цените на акциите пък се определят, когато купувачите и продавачите се споразумеят за цена. Това означава, че официалните цени на акциите са отражение на това колко инвеститори смятат, че една компания струва. Това може да се повлияе от неща като медиите, природни бедствия, политика и социални проблеми. Например, компания която попада в новините заради дефект в продукта си определено ще има спад в цената на акциите си. От друга страна, бизнес, който току-що е рекламиран от популярна знаменитост или политическа фигура със сигурност ще повиши цената на акциите си.

Готови ли сте да спечелите богатство на фондовите пазари? Преди да започнете, не забравяйте, че инвестирането в акции е голям риск. Много хора в крайна сметка губят пари, често всичките си пари! Събитията, наречени сривове на фондовите борси, са когато цените на всички акции рязко спаднат наведнъж. Когато фондовите пазари се сринат, инвеститорите и бизнеса губят много пари. Сривовете на фондовия пазар дори причиняват големи икономически бедствия като Голямата депресия. Голямата депресия е тежка световна икономическа депресия през 30-те години на XX век. Тя има тежки последствия както в богатите, така и в бедните страни. Личните доходи, данъчните приходи, печалбите и цените спадат, а международната търговия намалява с повече от 50%.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град