Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как се правят сайтовете?

Как се правят сайтовете?

Аз детето | 2018-11-28

Как се правят сайтовете?

Сайтовете не са ли фантастични? Можете ли да си представите живота преди интернет? Представяте ли си какво е било да чакаш да дадат новините по телевизията, за да разбереш това, което те интересува, без да можеш да ги видиш, когато ти искаш или пък ако искате да научите нещо да трябва да ровичкате и търсите в хиляди томове от книги и енциклопедии. А какво ще кажете за така популярните видеа с котенца, които всеки гледа дори и без да си го признае, когато скучае? Дори и тях нямаше да ги има без интернет. Днес цял един свят, пълен с информация, се намира буквално по върховете на пръстите ни. Всичко, което трябва да направим е да напишем ключова дума в интернет търсачката и готово, просто ей така като с щракване на пръстите всички видове уеб сайтове се надпреварват да ви дадат потърсената информация. Представете си само каква би била реакцията на човек отпреди няколко века, когато види как днес имаме достъп до толкова голямо съкровище от знания от всякакъв вид. А пък да не говорим за забавленията.

Но знаете ли, че зад тези приятни на вид сайтове, в които има всичко седят хора, които полагат доста труд, за да изглеждат сайтовете по този начин. От текста до цветното кръгче там по средата, всичко това се прави с доста труд, мисъл, креативност и много компютърни знания. Всичко това, макар и трудно е и доста интересно, така че надяваме се и вие някой ден да си направите собствен сайт. За да сте наясно нека ви кажем и как става това или по-скоро да очертаем най-основното и интересното.

Има много готови програми, при които с кликане на мишката и написване на няколко реда можете да имате сайт. Но ако искате той да е изцяло по ваша идея и съответно уникален, трябва да го започнете от нулата. Ето това вече не е никак лесно. Ще се наложи да научите как се пише компютърен код на различни езици за програмиране и това е само началото. Когато отворите някой сайт, всъщност вие виждате множество сглобени и напаснати парчета: текстът, изображенията, цветовете. Всичко това някой го е съединявал елемент по елемент, за да изглежда добре. Цифровите данни, които са изпратени от сайта към вашия компютър, съдържат просто един много сложен код, който казва на вашия компютър как и каква информация да ви покаже, така че вие да видите сайта, какъвто трябва да бъде.

В продължение на няколко години, най-основният начин за изграждане на сайт беше само чрез така наречения HTML – програмен език известен и като Hyper Text Markup Language. Този език „казва“ на браузъра как трябва да покаже даден сайт, но зад това стои един огромен HTML код, който някой човек е писал. Там той подробно е описал всичко: от цветовете до текста, къде трябва да бъде и как да изглежда, всичко това се пише на ръка с код, спазвайки определени правила. Но това не е единственият език, който трябва да знаете, за да създавате сайтове от нулата. Трябва добре да познавате и други странни компютърни езици като CSS. Cascading Style Sheets или пък дори по-новия PHP. Накрая ако това не ви е достатъчно е добре да знаете и как се пише код на JavaScript или подобен език, който позволява на хората да си взаимодействат с вашия сайт. Звучи ли ви като твърде много за учене? То си е така.

Но както споменахме вече, освен ако не искате да сте пълен професионалист в създаването на сайтовете можете просто да използвате някои онлайн инструменти, без да си имате и представа дори от тези кодове. Там се използват лесни шаблони и интерфейси, които ви позволяват да си изберете дизайн, оформления, цветове, снимки и текст и да създадете сайт. Работата по един сайт обаче не свършва само дотук. Ако искате хората да го посещават и да има интерес към него, той трябва да е актуален и поддържан. Освен това има и още много задачи по него, като например запазване на име и домейн (като az-deteto.bg) и да се осигури сървър, на който сайтът физически да се намира.

Сега и най-интересното, ако искате да видите всичко това, което ви обяснихме на практика, можете да го направите още сега и то на нашия сайт, на страницата на която сте в момента. Много е лесно! Просто щракнете с десния бутон на мишката някъде върху страницата и след това кликнете върху „„view source“. Изходният код ще се появи в нов прозорец. Можете ли да повярвате, че уеб браузърът ви разчита целия този код и го показва в това, което четете сега?

Вижте още:
Как сайтовете успяват да запомнят толкова много имена и пароли?
Как се правят компютърни игри?
Защо адресите на уебсайтовете са на латиница?



Коментари
2 коментара

Ели , ,

Публикувано на 12.08.2016

Искам да направя сайт , но какво ми трябва за него и плащат ли се пари за да е в Гугъл

От редакцията: Има много начини. Може да разгледаш една от безплатните услуги на Гугъл, където можеш да си направиш малък сайт, на адрес: http://googlepages.com Като направиш там сайтче, може да го запишеш на адрес: http://google.com/addurl Така гугъл ще „знае“ за него.

Валентин , ,

Публикувано на 11.09.2016

мисля да направя сайт където ще има всички игри които знаем включително майнкрафт

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град